Studija dokazala: Svijest postoji i nakon moždanog zastoja

Napisao  Pročitano 1402 puta

Dr. Sam Parnia s NYU Langone medicinskog istraživačkog centra u New Yorku uz svoje kolege je predstavio zanimljivo istraživanje koje je nastojalo odgovoriti temeljne hipoteze o svijesti, prenosi Waking Times.

 

 

Što nas čini onakvima kakvi jesmo - psiha, jastvo ili duša? Vječno pitanje na koje nitko nije uspio ponuditi ni referentne točke. Parnia je kao tezu uzeo moždane funkcije i njihovo djelovanje nakon zaustavljanja rada srca. Zanimalo ga je postoje li ikakvi dokazi postojanja svijesti nakon srčanog udara i moždane smrti. Studija je jedna od najvećih ikada provedenih o ovome pitanju, a sudjelovalo je čak 2000 subjekata.

 

Svi su nakon srčanog zastoja uspješno vraćeni u živote, no ono što intrigira su njihova svjedočanstva. 40% smatra da je i dalje posjedovalo svijest, 10% imalo je mistična i religijska transformacijska iskustva, a 5% vizualnu i zvučnu svijest uz klasično lebdenje iznad mrtvog tijela. Najradikalniji zabilježeni slučaj opisivao je situaciju u prostoriji i pet minuta nakon smrti. Ova svjedočanstva zapravo su nuspojava u ispitivanju moždanih oštećenja. Studija je kao jedan od zaključaka navela da Jastvo preživi smrt, barem na kratko vrijeme - duži vremenski rok je nedokaziv s obzirom da su se subjekti oživljavali.

 

Zabilježena je još jedna indikativna stvar - svijest ne osjeća bol, strah, neugodu... Svi 'preminuli' osjećali su samo beskrajni mir. Čak i znajući da su umrli, nisu osjećali ni trenutak nelagode. Rezultati će se još dugo analizirati i nesumnjivo nas očekuje vrlo zanimljiva publikacija.

student financial help center