Seksualna energija u zdravlju i duhovnosti: Kako je balansirati?

Napisao  Pročitano 37567 puta

Drevne duhovne tradicije i nove vrste seksualnog povezivanja s partnerom nude nova rješenja zdravstvenih problema i poboljšanje zdravlja i dugovječnosti.Piše: Walter Last

Prema psihološkim studijama i statistikama, velika većina seksualnih veza dugoročno uzrokuje više stresa i nesreće nego što usrećuje. Meni je očito da taj stres ima veliki utjecaj na naše emocionalno i biološko zdravlje. Čak i medicina danas smatra stres problemom koji utječe na sve ostale bolesti.

Seksualni čimbenici koji mogu pridonijeti zdravstvenim problemima su: loša prehrana, hormonalna i bioenergetska neravnoteža i negativna emocionalna stanja. Sve kombinacije njih se mogu pojavljivati kod svih slučajeva i nemoguće ih je uvijek točno identificirati.

Manjkava prehrana često vodi do gubitka ejakulata. Sjemena tekućina ima visoki sadržaj cinka i treba puno cinka i omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribljem i lanenom ulju. Nedostaci tih tvari su raširena pojava, osobito kod tinejdžera budući da često gube sjemenu tekućinu. To je također slučaj i kod shizofrenije koja obično počinje u tinejdžerskoj dobi. Vjerujem da je to čimbenik koji pridonosi današnjoj manjkavoj prehrani. Manjak cinka rezultira nerazvijenim muškim spolnim organima, a kasnije u životu i povećanom prostatom. Ističem te veze ne kako bih potaknuo osjećaj krivnje zbog masturbacije već kako bih potaknuo na bolju prehranu. Orgazam i shizofrenija su također povezani s visokom i nestabilnom razinom dopamina, za razliku od depresije koju karakterizira njegova niska razina.

Uočeno je da se artritis pogoršava od čestog ejakulatornog seksa. Stara poslovica kaže da previše vina, lijenosti i vođenja ljubavi stvaraju artritis. Dr. Bernard Aschner, stručnjak za artritis je primijetio da se simptomi artritisa pogoršavaju od čestog ejakulatornog seksa, osobito kod starijih muškaraca kojima je onda savjetovao nekoliko mjeseci apstinencije dok se ne izliječe.

Hormonalne neravnoteže a osobito višak ili manjak dopamina su najveći uzrok ponašanja kao što je zloporaba droge, kompulzivno ponašanje, kockanje, agresija, nasilje i hiperaktivnost. Oksitocin s druge strane ima pozitivno djelovanje na takve probleme. Za diskusiju s takvom temom, posjetite http://www.reuniting.info/science/sex_and_addiction

Glavni čimbenik stresa je vjerojatno nemogućnost izbacivanja bioenergetskog elektriciteta. Na primjer, gledate film koji vas uzbudi i onda odete spavati bez pražnjenja te napetosti. Isti slučaj je i kod konvencionalnog seksa. Na početku se tijelo napuni stimulacijom kože i iščekivanjem a onda nema pražnjenja, osobito za žene, ako odnos traje manje od pola sata. Nije čudno da neke žene razviju ginekološke, emocionalne probleme i neuroze ili se jednostavno isključe i apstiniraju. Muškarci, budući da su manje emocionalno svjesni, razviju fizičke simptome npr. povišeni tlak, srčana oboljenja, probleme s prostatom ili impotenciju.

Rješenje dr. Rudolfa von Urbana za same ili frustrirane žene u kojima se nakupila seksualna i bioenergetska napetost je topla vaginalna kupelj svake druge večeri prije spavanja koja traje 10-20 min dok žena leži u kadi. Vodu ćemo pravilno usmjeriti tako što na slavinu uglavimo gumeno crijevo. Kupelji su opuštajuće i nisu namijenjene postizanju orgazma ali će pomoći mirnom snu.

Većina bolesti i poteškoća sa spolnim organima je gotovo uvijek povezana s nezdravim upražnjavanjem seksa. Ti zdravstveni problemi uključuju karcinom, infekcije spolnih organa i bolesti drugih dijelova tijela.  Hormoni stresa stimuliraju čak i rast tumora i metastaze.

Oksitocin poništava učinke hormona stresa a manje stresa znači jači imunitet i brži oporavak. Receptori za oksitocin su otkriveni u tumorima. Stoga oksitocin sprečava rast karcinoma, a to osobito vrijedi za karcinome prostate i dojke: što je više oksitocina, manji je rast tumora.

Na http://www.reuniting.info/science/research možete naći znanstvene podatke koji pokazuju da razina oksitocina raste grljenjem, masažom, ljubljenjem i psihološkom podrškom. Smanjuje se stres, ovisnosti, anksioznost, bol, agresivnost, karcinom doje i prostate a imunitet, zarastanje rana, detoksifikacija, impotencija, autizam, pamćenje, brižnost, ženska receptivnost se poboljšavaju. Na istoj internetskoj stranici sa nalazi jednako impresivna količina istraživanja koja pokazuje kako je orgazmički seks nezdrav.

Povišeni tlak i stres

Kao primjer zdravog seksa Von Urban navodi kako je na jednoj neuropsihijatrijskoj konferenciji predstavio težak slučaj pacijenta koji se za samo osam tjedana izliječio od visokog tlaka, čira na želucu i nesposobnosti za rad pomoću njegove metode Savršenog seksa (Perfect Sex method). Jedan vodeći stručnjak je sumnjao da bi promjena u seksualnom životu mogla utjecati na visoki tlak pa ga je von Urban tražio da mu pošalje svog najbolesnijeg pacijenta. Nakon što je von Urban deset dana radio s njim, tlak mu je bio gotovo normalan.

Nasuprot tome, Wilhelm Reich, zagovornik orgazmičkog seksa za oslobađanje suvišne bioenergije je umro od infarkta a njegova supruga je patila od iznimno visokog tlaka.

Von Urban je predstavio slučaj mlade žene s dijagnosticiranom shizofrenijom koja je neko vrijeme provela u mentalnim institucijama gdje je bila tretiran terapijom elektrošokovima. Nekoliko tjedana nakon što je promijenila svoje seksualne navike je postala i ostala posve 'normalna'.

S obzirom na raširenost visokog tlaka, mentalnih poremećaja i ostalih poremećaja vezanih uz stres u našem društvu i na to da je von Urban predstavio ovu metodu prije samo 60 godina, ne vjerujem da će se u bližoj budućnosti o tome govoriti medicinskim časopisima i masovnim medijima.

Ne želim implicirati da je seksualna energija jedini faktor koji uzrokuje ili liječi gorespomenute bolesti. Međutim, ako seks prestane biti uzročnik stresa i postane uzročnik ozdravljenja, njegov utjecaj bi mogao biti dovoljan da se bolest prevlada.
Nadalje, većina osoba s kroničnim bolestima, osobito karcinomom, su prilično emocionalno krhki i puno im pomaže blisko povezivanje i odnosi puni ljubavi koji dižu razinu oksitocina. To također pomaže i kod bolesti srca i mentalnih/emocionalnih bolesti primjerice depresije i ovisnosti.

Visoka razina testosterona negativno utječe na rak prostate, kao što visoka razina estrogena negativno utječe na rak dojke. Ali, kada smo zaljubljeni (ili stvaramo osjećaj ljubavi kroz povišenu razinu oksitocina), spolni hormoni kod oba spola postaju sličniji. Muškarci postaju manje agresivni, nježniji i skloniji duhovnosti dok žene stvaraju više testosterona zbog kojeg su smjelije i koji im uravnotežuje razinu estrogena.

Zbog nedostatka maženja

Anorexia nervosa se uglavnom javlja kod vrlo mladih djevojaka. To odmah znači vezu sa seksualnošću. Bio sam zainteresiran kada sam pročitao da je jedna od uspješnih metoda (osim drugih mjera) oblačenje udobnog prsluka zbog kojeg se pacijentica osjeća toplo i zaštićeno.

To me podsjeća na jedan pokus s majmunima. Odmah nakon rođenja su odvojili novorođenčad od majki i odgojile su ih dvije 'zamjenske' majke. Jedna je bila žičana struktura s bočicom za hranjenje a druga je bila žičana struktura pokrivena frotirom koju je iznutra grijala žarulja. Mladi majmuni su strukturu prekrivenu frotirom usvojili kao majku a na onoj s bočicom su se samo hranili. Svi ti majmuni su kasnije postali emocionalno poremećeni i kasnije nisu mogli uspješno izvesti seksualni čin. Dodir im je bio važniji od hrane. To se točno događa i kod anoreksije.

Ljudskoj djeci odgojenoj u crkvi ili vladinim institucijama je često bilo teže jer nisu imali ni strukturu prekrivenu frotirom. Jedan od najgorih aspekata je to da se beba ne osjeća željenom i osobito ako osjeti neprijateljstvo od jednog ili oba roditelja. Teški porod s forcepsom, blještavim svjetlima i operativnim zahvatima djeluje traumatski i negativno utječe na sve prisutne.

Čak je gore i produljena odvojenost od majke u bolnicama. Svi ti aspekti stvaraju hormone stresa kada dijete više od svega treba stalni kontakt s majkom (ili pogodnom zamjenom) kako bi se stvarao umirujući oksitocin.

Sada je među otprilike 20% tinejdžere samoozljeđivanje u porastu, a osobito među djevojčicama. Dječaci se oslobađaju napetosti kroz agresiju a djevojčice su agresivne prema samima sebi. Princeza Diana je priznala da je ozljeđivala samu sebe. To nije samo suvremeni fenomen, postoje izvještaji o njemu u prošlim stoljećima pa čak i prije nekoliko tisućljeća. U devetnaestom stoljeću su si mnoge djevojčice zabadale igle u kožu a danas je rezanje žiletima popularnije.

Navodni razlog za to je nepodnošljiva emocionalna napetost. Tako se rješava stresa i mnoge djevojčice kažu kako bi počinile samoubojstvo da se ne samoozljeđuju. Napetost počinje u pubertetu i nestaje pri kraju tinejdžerskih godina. Samoozljeđivanje je također vezano za poremećaje hranjenja i prevladava u popravnim domovima i samostanima. Kod odraslih je taj poremećaj poznat kao granični poremećaj ličnosti.

Sada možemo razumjeti to ponašanje kroz von Urbanov model kože nabijene bioenergetskim naponom. Kada nekoga boli, bioenergija se oslobađa zajedno s energijom osjeta i to otpuštanje bioenergije izazvano bolom održava djevojčice koje se samoozljeđuju normalnima. Nadalje, bol uzrokovana raznim poznatim ili nepoznatim čimbenicima se može umanjiti prikladnim tjelesnim kontaktom. Stoga je jasno da da je najljekovitiji pristup ovim tinejdžerima produženi tjelesni kontakt u sigurnoj okolini kako bi se digla razina oksitocina a osobito aseksualan, nježan kontakt s osobom suprotnog spola. Maženje oba roditelja i njihova privrženost je blagotvoran za emocionalnu dobrobit djeteta bez obzira na spol i uvelike smanjuje stres. (Treba imati na umu da je nekad u velikim obiteljima bilo više kontakata među djecom).
 
Također je dobro smanjiti nakupljenu seksualnu energiju koja kod adolescenata uzrokuje stres na bioenergetskoj razini. U zapadnjačkoj kulturi je nekad bilo uobičajeno držanje za ruke i subotnji izlazak na ples u kojem je izražen bio dugotrajan kontakt tijela. Danas se parovi ne dodiruju tijekom plesa a glazba i osvjetljenje ne opuštaju već uzrokuju nagli, stresni porast dopamina.

Ruke snažno zrače bioenergijom koja se najbolje izjednači kada muškarac desnom rukom drži ženu za lijevu ruku. Masaža stopala također omogućuje izmjenu energije i opušta. Roditelj može masirati djetetu suprotnog spola ramena, vrat i leđa i onda i sam primiti tu masažu; to će opustiti oboje. Međutim , važno je da sudjeluje i roditelj istog spola kako ne bi došlo do emocionalnog odvajanja. Možete odrediti posebno vrijeme u tjednu za masažu cijele obitelji. Također možete platiti i profesionalnu masažu masera suprotnog spola ili se možete maziti u nekom klubu.

Smanjenje stresa i napetosti

Bioenergetski elektricitet i emocionalne energetske blokade su vjerojatno najvažniji čimbenici  visokog tlaka, mentalnih problema i drugih poteškoća vezanih za seks a čak i sveprisutnih problema s kukovima, leđima i koljenima, grčeva u nogama, ginekoloških i ostalih zdjeličnih poremećaja, impotencije i frigidnosti. Stalni bioenergetski elektricitet i pripadajuće emocionalne blokade stvaraju grč mišića i trajno smanjen dotok krvi i limfe u te dijelove tijela radi čega oni postaju podložni infekcijama, artritisu i ostalim bolestima.

Prema von Urbanovim zaključcima i iskustvima parova koji prakticiraju Karezzu, najlakši način za smanjenje tih upornih napetosti je produženi tjelesni i možda seksualni kontakt među partnerima suprotnog spola, kao dugo opuštanje ili meditacija. Površinske napetosti mogu nestati nakon jedne seanse ali dublje mišićne napetosti su rezultat dugotrajne seksualne frustracije i traže puno seansi zajedničkog ležanja i korištenja određenih slika kako bi se uklonile preostale emocionalne blokade.

Djeca kojima su emocije uskraćivane odrastu u asocijalne osobe. S jedne strane mogu biti nasilni, destruktivni i kršiti zakon a s druge mogu biti sramežljivi, bez samopouzdanja, autodestruktivni i depresivni. Često naši seksualni problemi počinju odmah nakon rođenja ako nas hrane bočicom ili ako smo dulje vrijeme odvojeni od majke. Ta odvojenost nam kasnije otežava povezivanje s partnerom. Čak i s dobrim odgojem naša seksualnost u razvoju stvara nevjerojatne napetosti tijekom odrastanja u našem društvu te će stoga većina odraslih imati zdravstvene i emocionalne probleme radi nedostatka znanja o balansiranju seksualne energije.

Usporedite naš zapadnjački odgoj s von Urbanovim opisom odgoja djece u nekim naprednijim 'primitivnim' kulturama: 'Stanovnici Melanezije su sigurni da ako se seksualni impulsi djeteta ne razvijaju pravilno, ono nikada ne može postati stručnjak za ljubav'. Seksualna edukacija je smatrana najvažnijom za sreću djece u njihovom budućem ljubavnom životu. Potiču djecu da obraćaju pozornost na svoje seksualne osjećaje. U tim društvima ima puno dodira, milovanja i tjelesnog kontakta među odraslima i djecom.

Prema von Urbanu, antropolog profesor Bronislaw Malinowski je izvijestio o poglavici jednog afričkog plemena koji je bio iznenađen kada je čuo da zapadnjaci ne educiraju seksualno svoju djecu. Vjerovao da je to najvažnije stoga što zdravi seksualni razvoj usrećuje osobu ali i doprinosi sretnom obiteljskom i plemenskom životu.
 
Također je rekao da 'U nekim plemenima Središnje Afrike, masturbaciju poučava stariji član plemena' i kako bi se umanjila seksualna napetost 'stare žene polažu ruke na testise dječaka a stari muškarci na vulve djevojčica'. Malinowski je primijetio da je to učinkovitije od masturbacije. Zašto? Zato što masturbacija, iako pruža lokalno opuštanje, pojačava opću napetost tijela, a kontakt s kožom suprotnog spola je smanjuje. Stoga dugi, neseksualni kontakt koža dječaka i djevojčica ili  djeteta i roditelja suprotnog spola bi bili korisni u smanjenju hiperaktivnosti, sramežljivosti, autizma, nasilja, samoozljeđivanja i sličnih problema.

Izgleda da u 'primitivnim' društvima koje opisuje Malinowski nema poremećaja vezanih za stres i seksualnost. U našem društvu je seksualnost djece posve krivo usmjerena pa tako u odrasloj dobi dolazi do seksualnog nasilja, silovanja, seksualnih inhibicija, frustracija, zlostavljanja, emocionalnih problema, mentalnih bolesti i drugih bolesti vezanih uz stres.

To pokazuje da puno možemo naučiti od 'primitivnih' društava. Budući da se u tim društvima prakticiraju svu ljubavno-seksualni odnosi, seks nije nezdrava opsesija kao kod mnogih članova našeg društva. Tako nema pedofilije, silovanja i drugih oblika nasilja. Seksualna aktivnost je za njih normalna i otvorena kao što je nama hranjenje. Malinowski tvrdi da to rano seksualno obrazovanje ne uzrokuje rane trudnoće. Pravilno poučavanje Karezze može samo voditi zdravijem društvu a i smanjenju pretjeranog nataliteta na našem planetu.

Mnogim samcima a osobito ženama najviše nedostaje dodir i grljenje. Neki to pokušavaju nadomjestiti redovitom masažom. Međutim, postoji jednostavno rješenje. Oformite svoj 'klub zagrljaja'. Diskretno to razglasite i iznenadit će vas odaziv. Možete oformiti ili se pridružiti grupi za iscjeljenje gdje se pored drugih iscjeliteljskih tehnika može prakticirati i grljenje.

Seks i pomlađivanje

Postoji mnogo naznaka povezanosti pomlađivanja i dugovječnosti kao rezultata svetih seksualnih aktivnosti. Neke od njih, na primjer dugovječnost u sretnoj vezi i duži život brižnih roditelja su možda povezani s trajno povišenim razinama oksitocina. Međutim, drevna učenja, osobito ona vezana za Tao, namjerno koriste seksualnu energiju za pomlađivanje i dugovječnost. Također, sudeći po informacijama koje je kanalizirao Edgar Cayce, možemo postići potpunu regeneraciju (savršeno funkcioniranje endokrinog sustava) ako pročistimo reproduktivni centar.

Peter Kelder je tridesetih godina prošlog stoljeća napisao poznato djelo 'Oko otkrovenja' s 'Pet Tibetanaca'. Tisuće, možda milijuni ljudi su svakodnevno izvodili te vježbe a izostavljali su najvažniju: onu koja seksualnu energiju diže po kralježnici. To je vjerojatno zato što su Kelderova objašnjenja za šesti obred bila ponešto nejasna. Taj obred se prakticira samo kada je netko seksualno uzbuđen. Treba se iz uspravnog položaja sagnuti s rukama na koljenima i izdahnuti sav zrak. Potom se treba uspraviti i s rukama na kukovima, podići ramena i uvući trbuh i ostati u tom položaju što je dulje moguće. Tada treba naglo udahnuti kroz nos i odmah izdahnuti kroz usta. Ruke tada opustiti uz tijelo i duboko disati kroz nos ili usta. Ako ste još uvijek seksualno uzbuđeni, ponavljajte vježbu koliko god bude potrebno.
 
Kelder međutim nije napisao kako uzrokovati seksualnu uzbuđenje koje stvara seksualnu energiju koja se onda crpi i raspoređuje po tijelu. Sada su dostupne detaljnije i opsežnije upute zahvaljujući radu Mantak Chie u suradnji s Michaelom Winnom u njihovoj seriji knjiga 'Tao koji iscjeljuje' npr. 'Taoističke tajne ljubavi: njegovanje muške seksualne energije' (1984), 'Ljubav koja iscjeljuje: njegovanje ženske seksualne energije' (1986), 'Probudite iscjeljujuće svjetlo Tao' (1993), 'Multiorgazmički muškarac' (1996) i 'Multiorgazmički par' (2000) – sve ih je izdala izdavačka kuća 'Iscjeljujući Tao' (Healing Tao) u New Yorku. Postoji i globalna mreža certificiranih učitelja Taoa: pogledajte na http://www.universal-tao.com

Kruženje seksualne energije

Mantak Chia je rođen na Tajlandu, roditelji su mu Kinezi i učio je od raznih majstora Taoista prije nego što se prije 30 godina odselio u New York i utemeljio centar za Taoističko iscjeljivanje. Izgleda da je on prvi učitelj Taoizma koji otvoreno uči nekad tajne Taoističke metode korištenja seksualne energije za pomlađivanje, dugovječnost i duhovni razvoj. Taj sustav koristi seksualnu energiju kao primarno gorivo koje se onda pročišćava kroz duhovne vježbe. Umjesto da se seksualna energija oslobađa u orgazmu, ona se diže kroz kralježnicu i spušta naprijed u 'mikrokozmičku orbitu'. Na taj način se tijelo može iscijeliti i pomladiti a višak se skladišti i području iza pupka. Izgleda da su Taoisti prije 2000 godina razvili mikrokozmičku orbitu kako bi pomladili mozak a kasnije je postala duhovna vježba.

Prvo učite dvije osnovne vještine za izbjegavanje orgazma i usmjeravanje energije u mikrokozmičku orbitu. Uputno je početi sa samozadovoljavanjem. To se zove 'samostalna kultivacija'. Prestanete neposredno prije orgazma i onda s kontrolom daha i maštom povučete energiju prema gore. Chia to zove 'veliko povlačenje' kod muškaraca i 'orgazmičko povlačenje prema gore' kod žena. Kada to svladate, možete početi s dvojnom kultivacijom s partnerom suprotnog spola budući da ta tehnika uključuje izmjenjivanje muške i ženske seksualne energije. Kada dovoljno uznapredujete, moći ćete crpsti zadovoljstvo iz dugog vođenja ljubavi i dugih orgazama s stalnim povlačenjem energije prema gore. Moguće je vježbati sam ili s istospolnim partnerom, ali tako ćete morati koristiti druge metode za privlačenje energija suprotnog spola.

Osim korištenja aktivirane seksualne energije, možete vježbati orbitu pomoću akumuliranja energije tijekom meditacije: vizualizirajte energiju kako vam u tijelo ulazi kroz tjeme. Kako biste naučili cirkulirati energiju, morate poznavati sustav čakri. Postoji sedam velikih i nekoliko manjih eteričnih vrtloga koji raspoređuju bioenergiju po tijelu. Kada pozitivno osjećate energiju disanja ili seksualnu energiju, zamislite kako ona teče do dna kralježnice.

Sada zamislite da vam se na dnu kralježnice otvara ventil i svaki put kada udahnete, povlačite energiju prema gore po kralježnici a tijekom izdaha je držite na mjestu. Zamislite da vam je kralježnica ravna, šuplja cijev kroz koju teče energija i dižite je do samog vrha glave. Pojačajte je s energijom koja ulazi kroz tjeme i onda je postupno vodite do sredine čela, grla, sredine prsnog koša, trbuha i na kraju je pohranite iza pupka kao kuglu energije. Kada spuštate energiju, pomaže kada vrhom jezika dodirnete nepce.

Energija se može reaktivirati po potrebi i uporabiti za iscjeljenje sebe i drugih tako što ćete je usmjeriti kamo želite. Također se može uporabiti za zadatke koji traže puno energije. To je ista energija koju majstori borilačkih vještina njeguju i koriste.

Kada već možete osjetiti energiju kako cirkulira kroz vaše centre, možete primijeniti ovu kratku vježbu kako bi obnovili svoju snagu i fokusirali se. Zamislite energiju kako vam ulazi kroz tjeme i brzo skače od jednog do drugog centra, sve do dna kralježnice. Zatim s udahom dovedite tu energiju do vrha glave a s izdahom je spustite do dna kralježnice. Cijelo vrijeme zamišljajte kako vam se energija miče pod kožom.

Umjesto da prakticirate 'veliko povlačenje' kada ste blizu orgazma, pokušajte 'sporo povlačenje' koje osobito dobro funkcionira kod produženog vođenja ljubavi kao npr. u Karezzi. To se radi tako što ćete dio svog uma usredotočiti na područje trećeg oka između obrva. Zatvorite oči i pokušajte pogledati prema tom trećem oku. Svaki put kada polako udahnete zamislite kako vam se seksualna energija penje uz kralježnicu, a kada izdahnete, spustite je do spolnih organa. Nemojte zaboraviti na držanje jezika uz nepce.

Ako vam ovo zvuči odviše komplicirano, samo se usredotočite na treće oko i osjetite kako vam ljubav zrači iz srca. 'Sporo povlačenje' se može primijeniti u meditativnim stanjima, sa ili bez laganog samozadovoljavanja ili kod ranojutarnjih erekcija ili kod drugih stanja nježnog seksualnog uzbuđenja. Za opširnije informacije posjetite http://www.health-science-spirit.com/bioenergies.html

Jačanje seksualne energije

Snaga seksualne energije je odraz naše vitalnosti tj. Naše životne energije. Ako je naša vitalnost slaba, nećemo imati puno energije za cirkuliranje po mikrokozmičkoj orbiti. Nadalje,ako ćemo stalno povlačiti energiju prema gore, mogli bismo tako iscrpsti naše zalihe seksualne energije. Osim čuvanja energije u neorgazmičkom odnosu postoje i drugi načini za njeno jačanje.

Jedna od tih metoda je 'unutarnji osmijeh'. To je u svom najjednostavnijem obliku osmjehivanje ljudima, drveću, cvijeću ili nebu. Možemo zatvoriti oči, koncentrirati se na točku trećeg oka između obrva i osmjehnuti se po redu svakom važnom organu i žlijezdi u našem tijelu.

Još jedna važna metoda je koncentriranje energije daha. To se može raditi sa svakim organom kojemu treba iscjeljenje, ali u ovom slučaju ćemo disati u spolne organe. Duboko udahnite zrak u abdomen, i tijekom dugog izdaha zamislite kako se energija iz udahnutog zraka fokusira u jajnicima ili testisima.

Zbog desetljeća seksualnih napetosti većina nas ima stalno napete i slabe mišiće između vrha zdjelice i koljena. To je kao stara baterija koja ne može držati visoke napone. Koristite masažu, vibracije i vježbe opuštanja kako biste opustili tu stisnutu jezgru.

Također vježbajte dno zdjelice. Ritmički ga stiskajte i opuštajte i onda stišćite samo prednji dio. Kod muškaraca takva vježba šalje impulse u penis, a žene mogu također ritmički stiskati otvor vagine. Takav pritisak služi sprečavanju gubitka energije prije orgazma, a selektivne kontrakcije oko anusa i zadnjih kralježaka pomažu dizanju energije uz kralježnicu.

Druge tehnike su tai chi i chi gong. U takvim vježbama zamišljamo kako uvlačimo energiju iz okoline. Kada hodamo bosi po travi ili plivamo u moru naša aura jača i čisti se. Sjever na magnetu, kao i desni dlan ima energiju sličnu yangu, to jest muškoj seksualnoj energiji, a jug, tj. lijevi dlan je sličan yinu – ženskoj seksualnoj energiji. U Taoizmu duhovne energije koje ulaze kroz tjeme su yang, a energije zemlje su yin. Ženske energije djeluju umirujuće i opuštaju a muške stimuliraju i aktiviraju.

Hrana za seksualnu energiju

Ne možemo imati jaku seksualnu energiju ako smo neuhranjeni. Naša životna snaga iz koje stvaramo seksualnu energiju je slična bioenergiji sirove hrane. Stoga sirova hrana jače djeluje na vitalnost od kuhane hrane.

Visoko kvalitetne bjelančevine su dio sjemene tekućine i prehrana s puno bjelančevina je seksualno stimulativna. U našoj kulturi preferiramo meso, dok se na istoku koristi slanutak. Međutim, najcjenjenija hrana je žutanjak organskog, oplođenog jajeta; ima spojeve sumpora koji se nalaze i u sjemenu. Još učinkovitije je sirovo mljeveno meso.

Sjemena tekućina također sadrži puno cinka, vitamina B6, omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi i lanenom ulju. Nedostatak tih tvari je raširen, a osobito kod čestog izbacivanja sjemene tekućine. Riblja ulja su također nužna za prirodno ovlaživanje vagine.

Tijelo stvara dušični oksid iz aminokiseline arginin i tako daje znak za opuštanje krvnim žilama u penisu. To je nužno jer se tako penis može napuniti krvlju i ostvariti erekciju.

Za poboljšanje spolnog života su se tradicionalno koristile razne biljke i alkaloidi. Biljka Maca (Lepidum meyenii) se često koristila za balansiranje endokrinog sustava i spolnih hormona. Izgleda da je učinkovitija od divljeg slatkog krumpira i pomaže kod seksualnih problema vezanih za starost. Babin zub (Tribulus terrestris) se često rabi za poboljšanje seksualnih funkcija.

Seks i duhovnost

Seksualnost je na nekoliko načina vezana za duhovnost. U svojim negativnim aspektima: požudi, raskalašenosti, degradaciji i silovanju izgleda kao antiteza duhovnosti, i u takvom svjetlu je bila predstavljana u kršćanskoj tradiciji. Međutim ,pozitivni aspekti seksualnosti nam mogu otvoriti srce za ljubav i omogućiti nam da iskusimo stanja slična mističnom blaženstvu umjesto klasičnog orgazma. Seksualne energije se mogu kanalizirati prema gore i razviti naše čakre i energetsko tijelo. Ezoterična učenja kažu da je sve to dio duhovnog razvitka.

Svećenici, časne sestre i redovnici su u celibatu kako bi seksualnu energiju pretvorili u duhovnu tijekom meditacije, rituala itd. U jogi je to svjestan napor, a u kršćanstvu bi se ta pretvorba trebala dogoditi nesvjesno kroz pobožnost. Ako osobe u celibatu potiskuju svoju seksualnost ne razumiju dublje razloge za celibat i blokiraju svoj duhovni razvoj. Ako se pretvorba energija ne može postići kroz pobožnost, najbolje je naći prirodni ispušni ventil. Potiskivanje uvijek vodi u probleme.
Postoje stotine različitih tantričkih, taoističkih i meditacijskih tehnika za transformaciju seksualne energije u kundalini ili duhovnu energiju koja se može osloboditi i dići. Njena svrha je olakšanje duhovnog rasta kroz razvoj čakra i viših energetskih tijela.

Što je duhovnost?

U ovom kontekstu, duhovnost je za mene način za ubrzavanje razvoja svijesti koja se onda odražava na našem energetskom tijelu i u stvaranju višeg energetskog tijela. Mislim da je sljedeća faza u duhovnom razvoju čovječanstva stvaranje društva u kojem se sve zasniva na suradnji, ljubavi i suosjećanju. To je zapravo ideal svih religija ali je osobito dobro formuliran u Budizmu i Kršćanstvu. Ljubav i suosjećanje su izraz otvorenog srčanog centra. Stoga je prakticiranje Karezze sada vrlo važno.
Tantričke i joga metode žele brzo prosvjetljenje dok Taoizam želi razviti besmrtno energetsko tijelo koje je zapravo slično svjetlosnom tijelu iz New Age filozofije. Međutim, osim postizanja raznih privremenih stanja blaženstva, njihov uspjeh je dosta ograničen i takozvani duhovni orgazmi su možda još uvijek povezani s dopaminskom aktivnošću koja stvara ovisnost.

Tantrička i kundalini joga

Tantrička i kundalini joga potječu iz hinduističke tradicije. Obje metode teže dizanju seksualne energije: tantra je ritualizirana interakcija muškog i ženskog a kundalini joga je individualna praksa, obje metode uključuju zadržavanje sjemena. Za nagradu možete doživjet orgazam mozga i razna stanja blaženstva. Tantra je tradicionalno oruđe za prosvjetljenje muškaraca dok su žene samo oruđa iako ih ritualno štuju kao božice. To se na zapadu sada promijenilo budući da su žene posve jednake muškarcima.

Mislim da je glavni problem tih metoda to što je kralježnica jednosmjerni energetski kanal. To vodi do neuravnoteženog razvoja: centar glave je prestimuliran a centar srca nedovoljno. Povlačenje seksualne energije prema gore može umanjiti ukupnu vitalnost. Također me se nisu dojmile njihove sposobnosti pomlađivanja. Početnici vjerojatno nemaju nikakvih negativnih posljedica ali konstantna pretjerana stimulacija mozga može stvoriti probleme. Izgleda da su to shvatile i osobe koje prakticiraju tantru i kundalini jer su u svoja učenja dodali mikrokozmičku orbitu. Ako vas zanima pregled suvremene tantre, kundalini i taoizma pogledajte 'Potragu za duhovnim orgazmom' Michaela Winna ili posjetite http://www.healingtaobritain.com

'Prosvijetljenje je u vagini'

Mislite da želim biti provokativan ali izjava 'Prosvjetljenje je u vagini' je jedna od potvrđenih Budinih izreka. Doslovna fraza u Sanskrtu je: Buddhatvam yosityonisamasritam. Sada treba protumačiti tu izreku. Čini se da izvrće naše poimanje prosvjetljenja. Istu filozofiju nalazimo u svetim tantričkim tekstovima. Izgleda da ima puno skrivene seksualne aktivnosti vezanih za ženske družice u nekim tibetanskim budističkim sektama. Budisti na zapadu ne znaju što bi s tom izrekom pa ju ignoriraju iako poznajem jednog budista sa zapada koji živi na Tajlandu i koji misli da je značenje te izreke sljedeće: put k prosvjetljenju  je kroz obilje opojnog orgazmičkog seksa. No postoji i druga budistička izreka koja kaže da orgazmi ubijaju unutarnjeg Budu.
 
Moje tumačenje prve izreke je: muški redovnik mora u sebi uravnotežiti muške i ženske seksualne energije kako bi postao stabilan. To se može postići tantrom ili pomoći ženske družice ili kroz energetsku meditaciju. To je zapravo isti proces kao u Taoizmu i Gnostičkim Evanđeljima. Nema veze s kirurškim ili hormonalnim promjenama spola. Druga izreka jednostavno kaže da ako tratimo seksualnu energiju na orgazme, nećemo imati dovoljno za prosvjetljenje.

U osmom stoljeću je ženski Buda, Gospa Yeshe Tsogyel postigla prosvjetljenje kroz uzajamnu tantričku aktivnost. Ona objašnjava da žene moraju kontrolirati svoju seksualnu energiju kao što muškarci kontroliraju ejakulaciju kako bi postigle prosvjetljenje. 'Ako bodhichitta (seksualna energija) curi, Buda je mrtav...'

Stoga, s snagom povlačenja ljubavi i životne energije, držala sam to u zdjeli svog trbuha i dok sam se prisjećala zadovoljstva nezaprljanog požudom, oslobađala samadhia stvorenog umom ali bez otupljivanja, osjetila sam uzlazak Svjesnosti.
Ovaj ulomak na jednostavan i prekrasan način objašnjava proces taoističke unutarnje alkemije: stvorite osjećaj seksualnog zadovoljstva, dignite ga iz spolnih organa u abdomen, svjesno ga pojačavajte i istovremeno vodite osjećaj meditativnog blaženstva iz glave u abdomen. Tijek energije potom slijedi te osjećaje. U abdomenu nebeska ili muška energija iz glave stvara interakciju s ženkom energijom seksualnih centara.

Krajnji cilj taoističke kultivacije energije je stvaranje besmrtnog tijela. To nije fizičko tijelo već tijelo više energije, svjetlosno tijelo. Isto kao i u ezoteričnom Budizmu, to se postiže kroz kombiniranje muških i ženskih seksualnih energija tako da osoba postane androgina.

To se na početku događa iza pupka gdje je nakupljena energija dobivena iz prakticiranja mikrokozmičke orbite ili druge slične metode.

Naši muški i ženski polovi se nalaze na vrhu i na dnu kralježnice. To je slično energetskoj osovini koja se nalazi između dva vrtloga sa sekundarnom podjelom na muške i ženske strane tijela. Unutarnja alkemija ili kopulacija ta dva pola stvara 'božansko dijete' ili besmrtno svjetlosno tijelo. Kako bismo u tome uspjeli trebamo ne samo jaki seksualni pol već i jaki nebeski pol ojačan redovitom meditacijom i duhovnim stavom.

Lao Tzu je ovako objasnio besmrtno svjetlosno tijelo: 'Samosvjesno je, alo bez ega, može nastaniti biološko tijelo ali nije vezano za njega, vodi ga mudrost a ne osjećaji. Cjelovito je, krjeposno i besmrtno.'

Međutim, Edgar Cayce je upozorio da ako dignete kundaline prije nego ovladate seksualnom energijom, samo  ćete razbuktati požudu i otežati svoj duhovni put. Znači, treba vježbati Karezzu ili mikrokozmičku orbitu dok ne budete mogli koristiti svoju seksualnu energiju bez nekontrolirane požude.

Sakrament mladenkine odaje

Sličan prizor se nalazi i u Gnostičkim Evanđeljima. Izgleda da je ta Evanđelja, pripisana Isusovim apostolima, odbacilo Kršćanstvo jer impliciraju da je Isus svojim apostolima predavao tajna znanja.

Zapadnjačko Kršćanstvo se bazira na Pavlovim doktrinama, a on Isusa nije osobno poznavao i nije mogao primiti ta učenja. Većina velikih duhovnih učenja je najnaprednije znanje davala onima koji su ga mogli shvatiti.

U Evanđelju po Tomi (22) čitamo: 'Kada iz dvoga načinite jedno, i da nutarnje bude kao vanjsko, i vanjsko kao nutarnje, i gornje kao donje, i ako iz muškog i ženskog načinite jedno tako da muško nije muško, a žensko nije žensko... onda ćete ući (u kraljevstvo)'. To zapravo znači da moramo postati androgini ne bi li ušli u kraljevstvo nebesko. Široka javnost to ne bi razumjela.

Također razmislite i o ovom (114): 'Neka Marija ode od nas, jer žene nisu dostojne života.' Isus reče: 'Gledajte, ja ću ju voditi sve dok od nje ne stvorim muškarca, te će ona onda postati Duh Živi, koji sliči svima vama. Svaka žena koja se preobrazi u muškarca, ući će u Kraljevstvo Nebesko'. To se također odnosi na androginost koja se postiže kroz Sakrament mladenkine odaje. Postoje pripadajuće aluzije u Gnostičkim Evanđeljima. Isus je poučavao nekoliko sakramenata i Evanđelje po Filipu tvrdi da su to Sveto krštenje, Svetije iskupljenje i 'svet nad svetim' sakrament mladenkine odaje u kojoj se sudionici odijevaju u svjetlo ili 'Krizmu' i sjedinjuju. Androginost je također središnji dio drugih religija a ponegdje su božanstva prikazana i kao dijelom muška a dijelom ženska.

Ne postoje izravni opisi sakramenta mladenkine odaje; zaogrnut je seksualnim simbolizmom i izgleda da se prakticirao kao muško-žensko združivanje bez orgazma, također opisano kao čisti zagrljaj ili neokaljani odnos. Možda su obje metode korištene u taoizmu i tantri. Njegovanje dvojnog odnosa se čini lakšim za izjednačavanje muških i ženskih energija. Međutim, postoje i opisi koji nagovješćuju samostalan rad:

Epifanije spominje gnostički spis: 'Velika pitanja Marijina' u kojem Isus daje Mariji Magdaleni otkrovenje na planini. Prema tom spisu, Isus je stvorio sebi ženu, sličnu Evi iz Rajskog vrta, imao spolni odnos  s njom i onda konzumirao vlastito sjeme (posjetite http://www.novusordoseclorum-oai.org/documents/magdalene.htm). Taj opis je zanimljiv ne samo zato što je tako stvorena Eva iz androginog Adama već i zato što se pojavljuje u hinduskoj mitologiji: Šiva je na isti način stvorio svoju družicu i zajedno su napunili svijet ljudima. Sve opisuju podjelu božanskog androginog na muško i žensko čije je sjedinjenje stvorilo besmrtno svjetlosno tijelo, ljudsku rasu ili svijet.

Jasno je da su opisi tajnih učenja kao što je ovo zamaskirani kako bi samo inicirani razumjeli njihovo pravo značenje. Iz onoga što sada znamo možemo zaključiti da je Isus pokazao Mariji kako da fokusira seksualnu energiju u muški i ženski pol a potom ujedini te polarizirane energije kako bi stvorila više energetsko tijelo.

Gutanje sjemena simbolizira njegovo zadržavanje

Evo jednog citata iz zadnjeg ulomka Evanđelja po Filipu: 'Ako netko postane sinom mladenkine odaje, primit će svjetlo (Krizmu). Ako ga netko ne primi kad je tamo, neće ga primiti ni na drugom mjestu (poslije smrti). Tko primi svjetlo se neće moći vidjeti niti zadržati. I nitko neće moći nikoga ovako mučiti, čak i dok je na ovom svijetu'

Prema Gnostičkim Evanđeljima, glavna Isusova svrha je poučavati vječnom život kroz ponovno stvaranje božanskog androginog i prevladavanje odvojenosti spolova kroz sakrament mladenkine odaje.

Kada se tako ponovno rodite s novim svjetlosnim tijelom, više niste sljedbenik, već sam Krist (Evanđelje po Filipu).
Pravi značaj raspinjanja na križ i krunski uspjeh Isusova života je njegovo ponovno pojavljivanje i poučavanje u tom svjetlosnom tijelu. To je pokazalo njegovim učenicima istinitost božanskog androginog i vječnog života.

Stoga je prava osnova Isusovih učenja sveta seksualnost, kao i u budističkim, hinduističkim i taoističkim učenjima.

O autoru:

Walter Last je radio kao biokemičar na odjelu za medicinu nekoliko njemačkih sveučilišta i u Laboratoriju za bioznanost u Los Angelesu. Kasnije je radio kao nutricionist i prirodni terapeut na Novom Zelandu i Australiji, gdje i sad živi. Napisao je brojne novinske članke o zdravlju i nekoliko knjiga: 'Iscijelite sami sebe', 'Hrana koja liječi' (Penguin). U tisku je  'Prirodno iscjeljenje' i serija 'Iscijelite sami sebe' - sedam malih knjiga koje se bave prevladavanjem bolesti kao što su artritis, astma, rak, kandida, dijabetes, problemi s težinom; posjetite stranicu:

http://www.theartoflife.com/Products_02.html  

Walter Last više nema kliniku. Za informacije o zdravstvenim pitanjima, posjetite http://www.health-science-spirit.com . Dodatne informacije možete dobiti od gospodina Lasta na upit.

student financial help center