Norvežani oduševljeni Bosanskim piramidama - Pročitajte izvještaj s prezentacija dr. Osmanagića

Napisao  Pročitano 2027 puta

Praksa dr. Semira Osmanagića da jednom godišnje drži seriju predavanja u Norveškoj, nastavlja se i 2014. Jedini način da se javnost drži informiranim o novostima iz Bosanske doline piramida su redovne posjete i predavanja, te intervjui medijskim kućama.Rezultati ovakvih nastupa su vidljivi svake godine u sve većem broju turista koji posjećuju bosanske piramide i prapovijesne podzemne tunele. Samo od jedne norveške agencije, koja je ujedno i organizator ovogodišnje turneje dr. Osmanagića, predviđen je dolazak pet grupa norveških turista u srpnju i kolovozu.

Raspored šest prezentacija u šest dana u radijusu tisuću kilometara:

29.01. u 19 sati, OSLO, predavanje u sali veleposlanstva BiH u Norveškoj (bosanski jezik)

30.01. u 19 sati, STAVANGER, Sola Healthcenter (engleski jezik)

31.01. u 19 sati, HAUGESUND, Tysvertunent (engleski jezik)

01.02. u 16 sati, BERGEN, Bruggen Museum (engleski jezik)

02.02. u 17 sati, TRONDHEIM, Nova Hotel (engleski jezik)

03.02. u 19 sati, OSLO, Literaturhuset (engleski jezik)

PREDAVANJE DR. OSMANAGIĆA U BH. AMBASADI U OSLU

Osamdeset građana BiH koji žive i rade u glavnom gradu Norveške Oslu, okupili su se u srijedu 29. siječnja 2014. da poslušaju predavanje pronalazača bosanskih piramida dr. Semira Osmanagića. Predavanje je održano u zgradi veleposlanstva BiH u Oslu. Skup je otvorio stalni veleposlanik BiH u Kraljevini Norveškoj, a sudjelovali su mu i veleposlanici Hrvatske i Makedonije s osobljem.

Kraj predavanja dočekan je s oduševljenjem i punom podrškom svih prisutnih. Nepodijeljeno je mišljenje da ovakvi nastupi dr. Osmanagića na najbolji mogući način doprinose pozitivnom zastupanju BiH u svijetu.

BOSANSKE PIRAMIDE PREZENTIRANE U NORVEŠKOM STAVANGERU

Turneja dr. Osmanagića po Norveškoj se zahuktava. Na red je došao grad na zapadnoj obali Norveške Stavanger, nova europska prijestolnica naftne industrije. Predavanju pronalazača bosanskih piramida je prisustvovalo 50 zainteresiranih koji su uživali dva i pol sata u magiji arheologije i svijetu piramida.

Interes za posjet Bosanskoj dolini piramida raste i već ovog ljeta se mogu očekivati neki od prisutnih Norvežana u Visokom.

NORVEŠKI HAUGESUND UGOSTIO DR. OSMANAGIĆA

Gradić Haugesund na zapadnoj obali Norveške je bio jedna od stanica na turneji dr. Osmanagića po ovoj nordijskoj zemlji. To je bila njegova prva posjeta gradskoj knjižnici u kojoj su se radoznali Norvežani okupili da čuju priču o svjetskim i bosanskim piramidama.

Po običaju, upućen im je poziv da posjete Bosansku dolinu piramida i po, svemu sudeći, novi volonteri i turisti će doći u Visoko već ove sezone.

NORVEŠKI BERGEN DOMAĆIN PREDAVANJU O BOSANSKIM PIRAMIDAMA

Drugi najveći norveški grad, Bergen, smješten na zapadnoj obali ove skandinavske zemlje, ugostio je dr. Semira Osmanagića 1. veljače 2014. Dvije turističke agencije, koje dovode turiste iz Norveške u Visoko već tri godine, bil su organizator predavanja pronalazača bosanskih piramida. U velikoj dvorani Muzeja grada pod zaštitom UNESCA, okupilo se 80 zainteresiranih da čuju drugačiji pogled na fenomen piramida u svijetu, ali i novosti iz Bosanske doline piramida. Među njima je bilo i nekoliko volontera i turista koji su već bili u Visokom.

Tokom trosatnog predavanja dr. Osmanagić je iscrpno govorio o kronologiji interdisciplinarnog znanstvenog istraživanja prvih europskih piramida. Dugački pljesak na kraju predavanja znak je velike podrške Fondaciji 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' da nastavi ovim tempom na najaktivnijoj arheološkoj lokaciji u svijetu.

Komentar 74-godišnjeg Norvežanina na kraju prezentacije: 'Ovo je bilo najbolje predavanje koje sam čuo u svom životu!'

student financial help center