Veliko otkriće u Iraku: Otkriven drevni grad Mardaman

Napisao  Pročitano 2136 puta

Arheološki tim s njemačkog sveučilišta Tubingen objavio je da su pronašli izgubljeni grad Mardaman star gotovo pet tisućljeća i skriven u arhipelagu Iraka.

 

 

Iskopavanja na sjevernom dijelu Iraka započela su netom nakon američke invazije na ovu zemlju i rezultirala su vrlo zanimljivim otkrićem. Nakon pronalaska 92 glinene pločice smještene u keramici bilo je nužno dešifrirati njihov sadržaj. To je nakon godina pokušaja i promašaja uspjela Betina Faist sa Sveučilišta Heidelberg pa su lokalitet napokon mogli prozvati njegovim imenom - Mardaman, odnosno Mardama. Iskopavanje se nastavilo pa je područje uz današnji Bassetki postalo poprište uzbudljivog procesa. Naime, otkriven je davno izgubljen grad neoasirskog carstva koji je vrhunac doživio na prijelazu s drugog na prvo tisućljeće prije Krista.

 

Pločice su otkrile administrativne i trgovačke stavke naroda Mardame, te njihovu podložnost Arrus-nasiru. Mardaman je bio dio carstva, no isto tako i neovisni grad-država s vlastitom odvojenom povijesnom linijom. Mogli su odgovoriti i na žestoke ratne okršaje pa je grad u više navrata preživio sukobe i iznova izgrađivan. Očuvanost pločica govori da je njihovo skladištenje bilo od posebne važnosti. Položaj je isto tako savršena pozicija u trgovačkoj ruti - između velikih gradova i carstava. Tako se pretpostavlja da bi njegov ugled mogao biti i značajno veći što motivira arheologe da zapnu u istraživanju i iskopavanju.

 

student financial help center