Tajanstveni Putinovi: NKVD, kuhar Lenjinu i Staljinu, Judaizam

Napisao  Pročitano 2977 puta

Obiteljski život ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina u Rusiji je svetinja - privatnost u ovoj bivšoj komunističkoj državi i dalje ima vrijednost.

 

 

No, u rijetkim intervjuima koje Putin daje za ruske i zapadne medije ponekad otvori i temu obitelji, s posebnim fokusom na oca i djeda koji su zaslužni za njegov životni put. U četverosatnom razgovoru s američkim redateljem Oliverom Stoneom dao je neke okvire za istraživanje pa na tom tragu otkrivamo tko su ključne osobe Putinovog obiteljskog stabla.

 

Opsada Lenjingrada definirala sudbinu obitelji

 

Vladimir Putin rođen je 7. listopada 1952. godine u tadašnjem Lenjingradu u SSSR-u, kao najmlađe od troje djece Vladimira Spiridonoviča Putina. Oba brata, Viktor i Albert, preminuli su prije njegovog rođenja (jedan kao novorođenče, drugi od difterije tijekom okupacije Lenjingrada) što je uvelike determiniralo odnos roditelja prema mladom Vladimiru, kao i njegovu viziju svijeta. Roditelji su mu bili tradicionalni težaci iz Tverske oblasti s krajnjeg zapada europskog dijela Rusije, gdje je čak dvanaest generacija Putina pustilo korijenje. Majka Maria Ivanovna mu je radila u tvornici dok joj se njegov otac kao žitelj obližnjeg sela udvarao. Kažu, s odličnim smislom za humor. Uzeli su se sa svega sedamnaest godina i vjenčali u crkvi, unatoč komunističkom svjetonazoru kojeg je Vladimir Spiridonovič Putin po uzoru na oca žustro gajio.

 

Vrlo skoro napreduje kao službenik u podmornici sovjetske mornarice, a tijekom Drugog svjetskog rata postaje dio zloglasne tajne policije NKVD-a, te 1942. preživljava teško ranjavanje od strane nacističkih trupa u šumi usred zasjede. To je jedna od storija koju Vladimir Putin vrlo rado prepričava – čovjeka s obilnim krvarenjem i dobročinitelja koji ga preko ledene Neve prenosi do seoske bolnice. Godinama kasnije otkrili su njegov identitet i postali kućni prijatelji. No baka s majčine strane Elizaveta Alekseevna nije bila te sreće, kao ni njezina braća. Ubijeni su od strane njemačkih okupatora 1941. Ruski predsjednik i danas zna u anegdoti ranjavanje svog oca navesti kao ‘presudnu stvar’, pošto je njegova majka tijekom opsade Lenjingrada u posjetama ozlijeđenom ocu dobivala jedine obroke koje je dijelila sa sinom. Da nije završio u bolnici, vjerojatno bi i majka umrla od gladi i Putin se nikada ne bi ni rodio.

 

‘Unatoč svoj tragediji nisu gajili mržnju – vojnike su također smatrali žrtvama’

 

“Sudbina”. Upravo tu riječ koristi Putin kada se prisjeća obiteljskih storija. “Putinov djed nadživio je vlastite tirane… To je iziskivalo politički instinkt i pažljivi balans. Umro je tek kada je unuka naučio sve što zna”, riječi su publicista Martina Katuse u svojoj knjizi ‘Hladniji rat’, kojima opisuje Putinov odnos s djedom koji je također bio član NKVD-a. Spiridon Ivanovič Putin radio je kao kuhar na Lenjinovom ladanjskom imanju da bi ga kasnije i zloglasni Staljin uzeo kao majstora za hedonističke užitke u moskovskoj centrali KP-a. Koliko je volio zemlju govori činjenica da mu je čak pet od sedam sinova poginulo tijekom Drugog svjetskog rata. Riječi svog punca Vladimirova majka uvijek je ponavljala sinu pred spavanje. “Zašto bih mrzio njemačke vojnike? Pa pobogu, to su obični ljudi kao i mi, kasnije kao i mi preminuli u bitci. Radnici, baš kao i mi. Poslani da umru na front”. Iz tog razloga u obitelji nije ostala mržnja prema okupatorima nego ponos na žrtvu i doprinos konačnoj pobjedi.

 

Za njegove pretke Krim je bio ‘simbol ruskog identiteta’ i Putin vrlo rado pokazuje fotografiju svog oca koji se za mornara izučavao upravo na ovom sebi iznimno emotivno dragom poluotoku. Slična priča je i vezana za Staljina kojeg zbog djeda ne napada oštro poput političkih kolega već navodi kako je ‘produkt svoje ere’ i ‘pobjednik nad fašizmom, unatoč demonizaciji’. I prema Britancima je blag, unatoč tomu što su mu oca držali u zarobljeništvu nakon 1945. Vjerojatno je tomu razlog i to što se rodio sedam godina nakon završetka rata i smrti vlastite braće pa nije proživio traume, no kao što smo već i spomenuli, nisu ni roditelji. “Nikad ih nisam razumio u potpunosti. Nisu gajili mržnju, to je nevjerojatno.” Mnogi smatraju da je to dio njegovog skrivenog judaističkog naslijeđa. Predsjednik ‘Federacije židovskih organizacija u Rusiji’ Roman Abramovič svojedobno je naznačio da Vladimir ima pravo na izraelsko državljanstvo po baki podrijetlom iz ukrajinske boljševičke obitelji. Iako je proklamirani aktivni pravoslavac, u više je navrata potvrdio prijateljevanje i odrastanje sa židovskim obiteljima i tradicijom, te rado posjećuje moskovsku sinagogu na Hanuku.

 

Kćeri i zaručnicu pažljivo skriva od javnosti

 

“Ponosan sam na njih. Uče i rade, pričaju tečno europske jezike, uspješne su, žive u Rusiji.” Nije rječit kada su mu u pitanju Jekaterina i Marija, kćeri iz prvog braka s nadzornicom leta ruskog Aeroflota, Ljudmilom Shkrebnevom. Nakon trideset godina brak se raspao, no kćeri su i dalje u tatinom fokusu. Starija odmilja nazvana Maša u braku je s Nizozemcem Jorritom Faassenom, s kojim ima dijete, Vladimirovu unuku. Zapadni mediji je nerijetko prozivaju zbog bliskih veza s LGBT populacijom, koju unatoč tomu njezin otac pretjerano ne preferira. Mlađa Katerina uspješna je r’n’r plesačica koju godinama nitko nije ni povezao s predsjednikom, zbog korištenja majčinog prezimena i skraćene verzije imena. Bila je udana za biznismena Kirilla Shamalova, sina Nikolaja Shamalova poznatijeg kao suvlasnika ‘Rossiya Bank’. Tajnovitost i privatnost iznimno su bitni cijeloj obitelji pa ne postoje medijski istupi i izlaganje tabloidnom novinarstvu, što mu posebno zamjeraju Amerikanci navikli na zvjezdani status predsjedničkih obitelji.

 

Ništa bolja situacija nije ni s njegovim vezama. Vladimir tako godinama skriva (ne)vjenčanu suprugu, gimnastičarku Alinu Kabaevu – čiji je prsten na ruci tijekom glasanja na prošlim izborima zapalio javnost. Kako od 2008. godine nije snimljena s drugim muškarcem, a sama je navela da ‘voli snažnog čovjeka’ mediji špekuliraju kako je ‘de facto’ prva dama Rusije. Zbog nje se navodno i razveo prije četiri godine, a nije nemoguće i da imaju djecu – sin se po tim žutim izvještajima naziva Dmitry. Bilo kako bilo, obitelj Putin je baš poput obitelji Obama zavijena u veo tajne. Seosko podneblje, teške ratne okolnosti i odrastanje u ruralno-obavještajnoj atmosferi krivci su za to što nitko doista ne zna kakve korijene vuče ruski predsjednik. Koji je po mnogima i na tu poziciju došao ‘igrom sudbine’. Čovjek kojeg će povijest nedvojbeno pamtiti kao reformatora posrnule Rusije, protivnika zapadnog ‘sijanja demokracije po arapskom svijetu’ i zaštitnika ruskih geopolitičkih interesa namjerno gaji renome ‘jednoga od nas’, nekoga tko je iz seoske kaldrme došao do vrha. Je li to doista i tako vjerojatno nikada nećemo doznati…

student financial help center