Yucatan: Otkrivena 'knjiga postanka' majanske civilizacije?

Napisao  Pročitano 2486 puta

Meksički ronioci otkrili su možda najveće arheološko nalazište na svijetu. U nedavno otkrivenim, golemim poplavljenim špiljama uz obalu poluotoka Yucatana pronađene su ljudske i kosti izumrlih životinja. Ono što je zapanjilo arheologe je njihova procijenjena starost, prenosi HRT (Marko Stričević).

 

 

Priobalne šume kriju vrtače što vode u potopljenu špilju dugu 347 kilometara, koja se našla pod vodom postupno. Nakon kraja ledenog doba razina vode podignula se za 100 metara. Unutra su pronađene ljudske kosti stare između 12 i devet tisuća godina, ali i kosti davno izumrlih vrsta slona i medvjeda.

 

'Očekujem odgovore na pitanja kako su preživljavali među tim životinjama? Što su jeli i kako su do toga dolazili? A iznad svega - nadam se da ćemo pronaći materijalne dokaze o prvim obredima', kaže Guillermo de Anda, podvodni arheolog.

 

Nada se da je, u arheološkom smislu, ovo knjiga postanka jedne civilizacije. Navodno su pukotine imale religijsko značenje u mnogo kasnijoj kulturi Maja - jednoj od najnaprednijih na svijetu do dolaska europskih osvajača. Moguće je da je razina vode u špiljama nakratko pala prije oko tisuću godina.

 

De Anda kaže: 'Moramo naučiti kako čitati tu knjigu, načinjenu od raznih arheoloških konteksta. Vidimo bliskost s kulturom Maja. Čini se da je ljudska povijest u ovoj pećini trajala tisućama godina'.

 

Ni duboko pod zemljom vrijedno nalazište nije ostalo sasvim zaštićeno od suvremenih problema. Znanstvenici upozoravaju da s obližnjeg smetlišta u špiljsku vodu cure štetne kiseline.

 

Video možete pogledati OVDJE.

student financial help center