Znanstvena studija: Pronađeni uzorci bakterije odgovorne za smrt Azteka?

Napisao  Pročitano 2206 puta

Pad astečke civilizacije nikad nije do kraja razjašnjen, no studija u časopisu 'Nature Ecology and Evolution' ukazala je na jednu vrlo izglednu mogućnost, iz različitih konteksta razmatranja.

 

 

Između 1545. i 1550. godine velika civilizacija Azteka nestala je u vihoru velike bolesti. Oko 80% populacije pokošeno je epidemijom poznatom kao 'cocolitztli', no do ove studije nije se točno znalo o čemu je riječ. Vjerovalo se da bi u pitanju mogle biti boginje, ospice, zaušnjaci, gripa ili tifusna crijevna groznica - sve naslijeđe konkvistadora i neprilagođenosti imunosnog sustava na europske bolesti.

 

Åshild Vågene sa Sveučilišta Tübingen u Njemačkoj smatra da je analizom DNK došla do dokaza kako je riječ o bolesti ubitačnoj poput bubonske kuge, bolesti koja je dva stoljeća ranije i u Europi pobila između 20 i 25 milijuna ljudi, slično kao i u carstvu Azteka, kroz dva vala epidemije. Uzorak iz dvadeset i devet kostura iz masovne grobnice potvrdio je prisustvo bakterije Salmonela enterica, Paratyphi C. Salmonela se tako širila putem vode i hrane diljem Meksika i Guatemale i neprilagođenost Azteka na istu svrstava je kao jednu od opcija za ovu veliku epidemiju. Znanstvenici će nastojati provjeriti imaju li i ostale grobnice elemente salmonele, što će zaokružiti ovo zanimljivo istraživanje. Napominje se da je salmonela možda ipak samo jedna od više različitih bolesti odgovornih za izumiranje nekoć velikog carstva.

student financial help center