Otkrivena nova kopija Apokalipse po Jakovu: 'Ovaj svijet je Sotonina Matrica'

Napisao  Pročitano 6596 puta

Gnostička evanđelja svojevremeno su bila epicentar svih bitnijih istraživanja, a Biblija je u više navrata dovedena u pitanje, što zbog Crnog plemstva koje je očigledno sudjelovalo u izradi, što zbog novootkrivenih apokrifa.

 

 

Jedno od njih je ono najkontroverznije - Isusova učenja koja je zapisivao njegov brat Jakov, po kanonskim evanđeljima možebitni polubrat (uz Jošiju, Simona i Judu). Ovih dana pronađena je najstarija kopija tog zapisa, što je po prvi puta potvrdilo autentičnost i postojanje prepisivanih tekstova. Kao i većina apokrifa, zamalo je bilo bačeno u smeće i samo je igra slučaja rezultirala njegovim pronalaskom.

 

'Prva apokalipsa Jakovljeva' naziv je ovog teksta na grčkom jeziku, za kojeg se prvotno mislilo da je isključivo koptskog podrijetla. Sada je potvrđeno da je bio u znatno široj uporabi, te popularniji od ranijih tumačenja. Brent Landau, profesor religijskih studija sa Sveučilišta Teksas iz Austina, smatra da tekst dolazi iz petog ili šestog stoljeća. Dodaje kako su na dokument naletjeli tijekom analize oko 200.000 različitih papirusa sa smetlišta i kako je iznimna rijetkost pronalazak grčkih tekstova, pošto je riječ o izvornom materijalu.

 

Zato se već sada može zaključiti da je ovo najstariji pronađeni tekst o Jakovljevoj apokalipsi do sada. Naravno, postoje samo dvije - druga je famozni spis iz Nag Hammadija, dio trinaest gnostičkih evanđelja pronađenih 1945. godine. Nakon što su odabrana četiri biblijska evanđelja, ostala su postala praktički zabranjeni materijal i svatko tko ih je imao u posjedu bio je progonjen. Jakov je Isusa razmatrao kao mistika, ne kao mesiju, a materijalni svijet je kreacija Sotone, Demijurga - sličan filmu 'Matrix', navodi Landau. Arkoni u tekstu ljude drže u zatvoru materijalizma, karmičkom procesu reinkarnacije koji priječi odlazak duše u raj. A tekst je svojevrsna šifra za probijanje Matrice. Vrlo zanimljivo shvaćanje, koje je i David Icke rastumačio u svojoj uspješnici 'Fantomski Ja'.

student financial help center