VIDEO: Pronađen dvorac mistične Urartu kulture na dnu turskog jezera

Napisao  Pročitano 2463 puta

Turska je proteklih godina epicentar svih većih arheoloških otkrića, te služi kao izvor za nova ispisivanja povijesnih udžbenika. Hasankeyf i Gobekli Tope otvorili su prostor, a jezero Van nastavlja tradiciju.

 

 

Na dnu najvećeg turskog jezera pronađen je tako odlično očuvan dvorac starosti i preko 3000 godina. Ne zna se tko ga je izgradio, no pretpostavlja se da imaju veze s misterioznom Urartu civilizacijom koja se rasprostirala upravo na ovom području u armensko-turskim visoravnima. U Bibliji je nazivana Ararat kraljevstvom. Iako lokalno stanovništvo oduvijek nosi legende o potopljenim gradovima, sve do sada su se smatrale pukim folklorom i fantazijom.

 

No igrom slučaja su tijekom ronjenja otkriveni dimnjaci i potopljeni ruski brod, pa je započelo istraživanje - koje je na koncu ponudilo daleko zanimljiviji ishod. Dvorac je izuzetno očuvan zbog specifičnosti vode u jezeru, a PR stručnjaci već su uočili enorman potencijal za turizam. No prvo će ga pregledati arheolozi i stručnjaci. Nalazi se na površini od jednog kvadratnog kilometra i njegovi su tvorci obavijeni velom tajne - smatra se da bi se na lokalitetu mogli pronaći značajniji pisani tragovi i dokazi o Urartu civilizaciji. Današnji Armenci smatraju da su njihovi direktni potomci, kao i posebni jezik i pismo kojim se služe. Očekuje nas vrlo zanimljivo razdoblje.

 

student financial help center