VIDEO: Otkrivena četvrta velika prostorija u Velikoj piramidi Egipta

Napisao  Pročitano 1954 puta

Već se desetljećima nagađa o dvima potencijalno ogromnim otkrićima vezanim uz Veliku piramidu u Gizi - dodatne skrivene pregrade i prostorije, te tunele ispod platoa. Jedna od ideja upravo je potvrđena.Izostanak kontroverznog Zahija Hawassa iz arheološke vrhuške Egipta rezultira sve učestalijim otkrićima zanimljivih artefakata. Skeniranje kozmičkim zrakama otkrilo je poroznosti u samoj piramidi, i to ne na pozicijama već postojećih triju komora - kraljeve, kraljičine i podzemne. Mehdi Tayoubi (HIP, Francuska) i Kunihiro Morishima (Nagoya, Japan) potvrdili su otkriće kao veliku i do sada nepoznatu šupljinu u arhitekturi građevine.

Mioni kao čestice kozmičkog zračenja mogu prodrijeti i kroz debele slojeve piramida, pa su idealni za arheološka istraživanja. Prostorija je tako duga najmanje 30 metara, a arheolozi već pričaju o mogućim 'vrijednostima koje bi se tamo mogle nalaziti'. Kako trenutna paradigma i dalje govori o Kufuovoj gradnji uz pomoć 100.000 robova koji su svakih par sekundi godinama nanosili višetonske blokove - 'mainstream' zajednica uvjerena je da bi se u prostoriji mogli nalaziti papirusi s nacrtom izgradnje piramide.

Prostorija se nalazi ponad velike galerije, dugog hodnika koji povezuje prostorije. Dodaje se da bi mioni mogli poslužiti i za skeniranje famozne tajne komore.

 

student financial help center