VIDEO: Harrat Khaybar - Najstarije građevine otkrivene u arapskoj pustinji

Napisao  Pročitano 1654 puta

Da Google Earth sve češće služi kao platforma za arheološka istraživanja odavno je poznato, naročito u nedostupnim ili vojno ograničenim područjima. Ovaj puta je na red došao američki saveznik - Saudijska Arabija.400 kamenih struktura usred arapske pustinje zaintrigiralo je arheološku javnost. Datum izrade i kreatori nisu poznati, a 'mainstream' arheologija smatra da iza svega stoje nomadske skupine koje su prije par tisuća godina podigle strukture radi različitih namjena. Najstarije građevine datiraju i do 9000 godina, a rasprostiru se po širem području - Harrat Khaybar u blizini islamske Medine do duboke pustinje.

Teren je nepristupačan, pustinja surova i arheolozi su i dalje u enigmi zašto je netko gradio strukture u tom području. Alternativni arheolozi kao odgovor na pitanje pružaju mogućnost da teren nekoć nije bio pustinjski, a temperatura nije prelazila 35 stupnjeva. Jasno je samo jedno - nije riječ o grobnicama, zamkama ili nastambama.

400 vrata s dužinama od 50 do 500 metara debljine i do 10 metara stupova tako bi mogle biti najstarije građevine u čitavoj Arabiji. Arheolozi čekaju dozvole radi podrobnijih istraživanja, što bi moglo potrajati i do godinu dana...

 

student financial help center