Nuraghi civilizacija: Mistični sardinijski divovi i graditelji

Napisao  Pročitano 4163 puta

Skulpture zvane 'Divovi Mont’e Prama' i dan danas intrigiraju znanstvene krugove, a arheolozi imaju posebnih problema s kontekstom njihovih graditelja i civilizacije, prenosi Ancient Code.Riječ je o statuama civilizacije Nuraghi, autohtone sardinijske kulture - teškim 20-tak tona, megalitnih proporcija, građenih bez veziva od slaganog kamenja, a svrha im nije poznata pa se nagađa o rezidencijalnom momentu, vojnoj strateškoj komponenti i dr. Od 30.000 danas ih vidimo oko 8.000, a problem je i nepostojanje interesa kod arheologa - nema pisanih dokumenata i izvora što značajno otežava potragu.

Ne zna se ni tko su Nuraghi, odakle im dolazi civilizacija, je li posve autohtona i imaju li poveznicu s mističnim Morskim Ljudima drevnog Mediterana (14-13 st. pr. Kr.). Dodatnu misteriju stvaraju Colossi, statue divova pronađene 1974. u blizini Cabrasa na zapadnom dijelu otoka. Proporcije im jesu gigantske, no ono što interesira znanstvenike su diskolike oči pa nije poznato je li riječ o herojima ili bogovima, a kako se nalaze u blizini grobova možda su i u ulozi čuvara.

Koliko je sve sporo govori i činjenica da su restaurirani tek 2015. godine pa ih se sada 33 nalazi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Cagliariju. Naravno, ako uzmemo u obzir povijesni kontekst, ovo su najstariji mediteranski, a možda i europski prikazi divova. Ono što je zasad sigurno je da su datumi njihove izrade - od 11. do 8. stoljeća pr. Kr. - podložni i daljnjim promjenama. A Nuraghi svakako zaslužuju dodatno istraživanje...

student financial help center