Plimpton 332: Nevjerojatan dokaz da su Babilonci koristili sofisticiranu matematiku

Napisao  Pročitano 1703 puta

Vrlo zanimljivo saznanje u vezi jednog ranijeg otkrića značajno će promijeniti povijest matematike i način percepcije razvijenosti starih naroda, a isto tako otvara i Pandorinu kutiju sličnih potencijalnih spoznaja.Plimpton 332 glinena je pločica stara 3700 godina otkrivena u južnom Iraku i dio je civilizacije Babilona. Otkrio ju je stvarni uzor za Indianu Jonesa - američki arheolog Edgar Banks. No trebalo je praktički stotinu godina da znanstvenici s australskog Sveučilišta New South Wales otkriju kako je riječ o najstarijoj i najtočnijoj trigonometrijskoj tablici koja je drevnim arhitektima služila za izgradnje hramova, palača i kanala, prenosi britanski Telegraph.

Problem je bio referentna točka izračuna koja je u Babilonu bila 60 (seksagezimalni sustav) za razliku od današnjeg 10. Razlog tomu je jednostavnije dijeljenje s brojem 3 što olakšava izračun, no isto tako je sto godina otežavalo shvaćanje prave prirode otkrića. Njihova geometrija bila je tako bazirana na omjerima, ne i kutevima i krugovima. Znanstvenici smatraju da bi ovaj posve novi trigonometrijski kontekst mogao pomoći i u današnjoj primjeni, naročito u računalnim primjenama.

S druge strane Grk Hiparh više nije ni otac trigonometrije ni njezin najekonomičniji konstruktor. Svijet matematike dobro je uzdrman ovim otkrićem pošto Babilon preko noći postaje izuzetno bitan matematički faktor i sasvim moguće neočekivano sofisticiran poligon. I fokus čitave znanstvene zajednice prebacio se na tumačenja i nove interpretacije njihovih glinenih pločica...

student financial help center