Rego Grande anomalija: 'Amazonski Stonehenge' kao dokaz drevne civilizacije

Napisao  Pročitano 2246 puta

Iako je Rego Grande nalazište (iliti kolokvijalno 'Amazonski Stonehenge') otkriveno još krajem 19. stoljeća u blizini brazilskog grada Calcoene, stvar se opet vratila na naslovnice nakon teksta NY Timesa.Megalitsko kameno zdanje zvani AP-CA-18 u saveznoj državi Amapa sastoji se od 127 granitnih blokova do po četiri metra visine, poslaganih u krug promjera tridesetak metara na uzbrdici uz rijeku Rego Grande. Nije poznato koja mu je primarna svrha iako se špekulira o astronomiji, ceremonijama ili pogrebima.

Nalazište je otkrio Emilio Goeldi krajem 19. stoljeća, a od 2005. godine arheolozi ozbiljnije istražuju priču. Smatra se da je sve staro do 2000 godina, da je kamenje dopremano iz drugih krajeva i pretpostavlja se da su ga izgradili domoroci koji su nekoć bili na višoj civilizacijskoj razini (ili bližoj Zapadnjačkim poimanjima).

Kako se tijekom zimskog solsticija izgubi sjena jednog od blokova, pretpostavka je da postoji korelacija izgradnje i fenomena. Tijekom iskapanja nalaze se razni tragovi sofisticiranije kulture, a sve su češća i druga slična nalazišta uz Amazonu što ovoj megarijeci daje jedan intrigantan ritualni značaj i potencijal. Ono što je zasad sigurno je to da je ovdje riječ o dokazu znatno razvijenijih kultura od onih o kojima se danas priča i moguće je da su legende o ranijim predmajanskim i predinka kulturama graditeljima piramida istinite...

 

student financial help center