Wurdi Youang: Najstariji svjetski opservatorij i astronomija Aboridžina

Napisao  Pročitano 1640 puta

Moguće je da je drevni aboridžinski lokalitet u državi Victoria, Australija, najstarija zvjezdarnica na svijetu, starija od Stonehengea, pa čak i Velike piramide u Gizi.

 

 

Objavljeno u 150. broju časopisa Svjetlost

 

Znanstvenici koji proučavaju nalazište drevnih kamenih blokova Wurdi Youang smatraju da bi ova struktura mogla biti starija od 11000 godina. Duane Hamacher, lider u istraživanju astronomije starosjedilaca na ovom lokalitetu surađuje s aboridžinskim starješinama kako bi oni obnovili svoje znanje o zvijezdama i planetima jer potomci pojedinih australskih plemena, ali i znanstvenici, smatraju da je kamenje služilo za praćenje kretanja sunca tijekom cijele godine, dakle i ljetnog i zimskog solsticija i ekvinocija.

 

Poredano kamenje tvori oblik jajeta širokog 50 metara i sadrži preko 100 bazaltnih kamenih blokova. Po vodećoj teoriji, ovo opovrgava tezu da su aboridžini bili samo nomadi, naime, prema ovoj lokaciji se dokazuje da su na jednom mjestu boravili barem veći dio godine. To znači da su se bavili i poljoprivredom, za što im je bila potrebna ovakva drevna zvjezdarnica. Starosjedioci Australije, za koje je nedavno dokazano da su najstarija civilizacija na svijetu, su imali vrlo složen sustav znanja, dobro su poznavali kretanje Sunca, Mjeseca, planeta i zvijezda, a to je znanje uglavnom zaboravljeno nakon kolonizacije.

 

Je li ovaj lokalitet zaista služio samo za potrebe poljoprivrede ili je imalo i drugi značaj, pokazat će vrijeme. Na primjer, jedna od njihovih predaja navodi kako ljudi, kada preminu, plove mističnim kanuom, Larrpan, do spiritualnog otoka Baralku na nebu, gdje tada pale logorske vatre uzduž velike rijeke Mliječne staze. Kanu se tada šalje nazad na Zemlju u obliku zvijezde padalice, kako bi njihove obitelji na Zemlji znale da su sigurno stigli u duhovni svijet. To znači da su ovakvi lokaliteti služili i proučavanju svemira. Antropolozi inače smatraju period od prije 6000 godina u Mezopotamiji začetkom poljoprivrede, no ova će teorija, pokaže li se točnom, nanovo ispisati stranice povijesti.

student financial help center