Satira na udaru cenzora: Zašto je ismijavanje religije ispravno, a kritika Izraela nije?

Napisao  Pročitano 1364 puta

Dok su svi američki mediji likovali i slavili povodom proglašenja Jeruzalema glavnim gradom Izraela, masakr u Gazi ostao je u zaboravu.

 

 

Brutalni pokolj sa šezdesetak mrtvih i gotovo tri tisuće ranjenih Palestinaca američki mediji nisu pretjerano ispratili, izuzev par suhoparnih statističkih stupaca. No, američka verzija ‘News-Bar’ i ‘Sprdex’ formata zvana ‘Onion’ uzela je stvari u svoje ruke.

 

NY Times: ‘Nadamo se barem da je svaki metak bio opravdan’

 

Sramotna naslovnica NY Timesa s porukom ‘Nadamo se barem da je svaki metak bio opravdan’ šokirala je sve američke muslimane, kao i protivnike trenutne cionističke politike. Društvene mreže gorjele su od kritika, novinari su pak izbjegli bilo kakve komentare, a javnost je bila podijeljena oko tematike. Satirički portal ‘Onion’ odlučio se na riskantan potez koji bi ih mogao stajati oglašivača i sponzora, kao i publike. Naslov je glasio: ‘Vojnik IDF-a prisjeća se mrcvarenja: Herojska ratna priča o ubijanju osmomjesečnog djeteta’. Drugi naslov dodatno je šokirao publiku: ‘Tinejdžer na bogomdanom putovanju neočekivano vidio mnogo mrtvih Palestinaca’. Tu nisu stali. Sljedeći naslov glasi: ‘Netanyahu poziva na povratak Izraelaca u drevnu domovinu Iran’ uz tekst u kojem pišu o poveznici Iranaca i Babilonaca, te pozivanju na njihovo nasljeđe.

 

Američka politička vrhuška žestoko se obrušila na portal, smatrajući njegov sadržaj krajnje neprimjerenim, a najžešći kritičari su išli u smjeru ‘nužne cenzure’ i ‘potrebe za bezrezervnom podrškom partnerskom narodu Izraela’. U obranu sadržaja i satire stalo je i dosta židova, te novinara izraelskog podrijetla. Konzervativci su autore članaka napali i na ideološkoj osnovi, pa ih se zbog kritike izraelske politike automatski u javnom prostoru počelo prozivati kao ljevičare i liberale – iako domoljublje i nacionalizam po definiciji ne bi trebali ‘ad hoc’ biti povezani s podrškom agresivnim ratnim politikama drugih zemalja. Zato analitičari smatraju kako ovdje nije riječ o borbi protiv antisemitizma (pošto su i Palestinci semiti) već o kriptiranom obliku medijske cenzure, prikrivenom pod velom ‘borbe protiv govora mržnje’.

 

Ni ‘govor mržnje’ više nije što je nekoć bio

 

Gotovo svi neutralni promatrači slažu se u tome da je ovo dokaz sveopćeg licemjerja u poimanju govor mržnje – sloboda govora. Jer se pokazalo da postoji ogroman konsenzus u zaštiti religijski motiviranih ismijavanja, no isti posve izostaje kada je riječ o ratnim zločinima i nedjelima. “U ovom slučaju ‘The Onion’ se odlučio na nešto što niti jedan drugi medij u SAD-u nema hrabrosti učiniti – dali su jednak tretman preminulima koji nemaju američko državljanstvo kao i mrtvim Amerikancima. Začuđen sam što ih CIA nije napala dronom i uvjeren sam da ćemo kroz 25 godina spoznati kako FBI o cijeloj redakciji ima podebeo dosje” smatra Sean McElwee, suradnik američkog VICE projekta. Iako navedeni redci nisu ni izbliza žestoki kao svojedobni ‘Charlie Hebdo’, javnost je ovaj puta možda manje šokirana, ali i više involvirana u potencijalnu cenzuru.

 

“Izraelski neprijatelji koriste dezinformacije kao ratno oružje! Samo 48 sati nakon bitke Hamas je priznao da je 50 ljudi od 62 žrtve dio njihovog članstva… Istina je sporija od laži, ali uvijek ispliva” komentar je Davida Fruma, poznatog konzervativca koji je napad na prosvjednike nazvao opravdanim jer ‘nije bilo nenaoružanih prosvjednika kako se tvrdi’. Nije predočio dokaze da je svih 3000 ranjenih imalo oružani arsenal, ali tvrdi da se i to može provjeriti. Politiku prema Izraelu polarizirao je okršaj Demokrata i Republikanaca u kojem su potonji nastavili uvriježenu praksu podrške izraelskim prijateljima dok su liberalne snage odlučile udariti na dojučerašnje suradnike. Frum nije za cenzuru no smatra da je baratanje poluistinama, lažnim vijestima i alternativnim činjenicama doista uzelo maha. Humor očito ima svoje lice i naličje, a politička korektnost malo pomalo otkriva pravo lice.

student financial help center