Prosvjedi u Mađarskoj i Izraelu: 'Počinje diktatura'

Napisao  Pročitano 819 puta

Dva velika prosvjeda ovog su vikenda uzdrmala Budimpeštu i Tel-Aviv. Prvi je popraćen od strane 'mainstream' medija, dok je drugi prošao gotovo bez izvještaja.

 

 

Tisuće Mađara i Izraelaca odlučili su se pobuniti protiv svojih lidera, Orbana i Netanyahua. Iako su obojica izabrani u demokratskim izborima, to nije spriječilo prosvjednike da ih nazivaju ‘fašistima’ i ‘diktatorima’, te navedu kako ne žele nove izbore već samo njihovo odstupanje s vlasti.

 

Mađarski oporbeni aktivisti dignuli su se na noge, i to protiv Orbanove kontrole nad medijima. Jedan od povoda je i bankrot politički obojenog oporbenog glasila ‘Magyar Nemzet’ kojemu država nije željela financijski pomoći, niti po uzoru na hrvatske medije pokrenuti predstečajnu nagodbu za spas. Službeni kanali navode da je ovo samo još jedan od očajničkih poteza Georgea Sorosa – nakon što mu je onemogućeno financiranje udruga i NGO-va i nakon što se mediji više ne financiraju izravno iz proračuna, brojna oporbena glasila ugašena su preko noći zbog financijske neodrživosti. Pretpostavlja se da je na prosvjedu bilo oko 30.000 Mađara.

 

U Izraelu je situacija nešto drugačija. Aktivisti su izašli na ulice jer je u parlament došao nacrt zakona koji će Vrhovnom sudu ugasiti postojeću mogućnost veta na protuustavne zakone, čemu u Hrvatskoj služi Ustavni sud. Tako će Netanyahu putem vladajuće većine u Knessetu dobiti apsolutnu moć. Premijer se brani da samo uvode tzv. ‘Britanski model’, te da takve stvari nisu nešto što već nije viđeno i u praksi na Zapadu. Prosvjednici navode da ovakve zakone nisu vidjeli još od nacističke Njemačke i da je riječ o ‘legalizaciji ilegalnih zakonskih modela’. Medije navode kao krivce jer ne postoji javni pritisak na samovolju Likuda. Građanski bunt jača, no Hrvatska i dalje većinu problema vidi u ideološkim i svjetonazorskim pitanjima…

student financial help center