Kanabis u 2017: U Hrvatskoj 'Status Quo', globalno sve popularniji

Napisao  Pročitano 2599 puta

Kao što smo predviđali, istog trenutka kada su korporacije otkrile potencijale kanabis biznisa a isti više nije bio zabranjen - otpočela je globalna agenda legalizacije.Bilo da je riječ o 'legalizaciji' ili o 'ukidanju prohibicije' (zabrane ili sprječavanja konzumiranja određenih opojnih sredstava ili droga) uz povratak na postavke prije prohibicije, istinski problem ostaje 'regulacija'. Kontrolom regulacije interesni karteli u rukama drže monopol za uzgoj i prodaju kanabisa, barem kada je riječ o većini zapadnih država. Kalifornija, Massachusetts, Maine, Nevada, Washington i Colorado godišnje ubiru milijarde, a polako ih slijedi i 25 saveznih država koje legaliziraju medicinsku uporabu.

Probleme čine federalni zakoni. U Europskoj uniji trendove postavljaju Nizozemska i Portugal, a veći dio zemalja prilično liberalno pristupa konzumentima. Urugvaj i Kanada nacionalizirali su kanabis i postavili regulativne monopole i takav princip polako slijede Kolumbija, Jamajka i Australija. U Africi se države dijele na arapske (visoke kazne) i afričke (put ka legalizaciji), a slična priča vrijedi i za Aziju. Rade se znanstvene studije kao na pokretnoj traci i korporativni biznismeni žele znanstvene temelje za najnoviji izvor zarade.

Što je s Hrvatskom? Političke pretumbacije koštale su zadovoljne korisnike kanabisa gotovo godinu dana uživanja - niti industrijska uporaba nije do kraja legalizirana, a medicinska primjena neslavno je zaštekala i ispaštaju najpotrebitiji, pacijenti. Trenutno traje svojevrsni 'Status Quo' kojeg će očitovanjem probiti novi ministar zdravstva Kujundžić. Globalni trendovi polako i psihodelike dovode u zonu legalnosti i pitanje je hoćemo li priliku iskoristiti da bismo razvili vlastito tržište ili pak kao i do sada uvozili tuđu skupu robu. Izbor je na nama...

student financial help center