Žana Hinek: Jutro bez kave? Moguće je!

Napisao  Pročitano 7199 puta

Da, da – opće je prihvaćena činjenica da dan počinje šalicom kave, tj. drugim riječima rečeno bez šalice kave dan ne može započeti!Kao osobi kojoj je sloboda izbora ultimativno važna ta mi činjenica pali alarme za uzbunu. Guštati u aromatičnoj kavi i uz nju dijeliti vrijeme s dragim ljudima zaista je super, no moći budno funkcionirati tek nakon šalice kave pokazuje oblik ovisnosti, oko kojeg bismo se bar trebali zapitati koliko svjesno pristajemo na njega.

Frapantna činjenica govori da se u svijetu konzumira oko 145 milijuna vreća kave godišnje, ili prevedeno na mjeru težine – oko 10 milijuna tona kave! Zrna kave zapravo su zelene sjemenke, crvenog ploda poput trešnje, koja prženjem dobivaju crnu boju ali i crnu stranu svoje priče. Naime, proizvodnja kave odvija se u zemljama trećeg svijeta, te se povezuje s izrabljivanjem radne snage i nedozvoljenim korištenjem dječje radne snage. Zrna sirove kave predstavljaju jednu od najprodavanijih poljoprivrednih kultura na svijetu te namirnicu kojom se, uz naftu, najviše trguje.

Uzgaja se uglavnom u ekvatorskom dijelu Latinske Amerike, jugoistočnoj Aziji, Južnoj Aziji i Africi pa se zbog dugotrajnog transporta i produženog vijeka trajanja tretira različitim preparatima tj konzervansima. Također se zbog većeg prinosa, te zaštiti pri uzgoju, tretira različitim pesticidima, a kako bi se dobile vrste s različitom količinom kofeina i posebne arome vrlo često podliježe GMO manipulaciji.

Ako nam se navedene činjenice čine pre općima i dalekima i nije nam jasno što mi imamo s tim – spustimo temu na djelovanje kave na naše tijelo. Utjecaj kave na zdravlje opsežno se proučava već desetljećima, a zbog ogromne vrijednosti tržišta kave i velike količine novaca koji se na istome vrte možemo pronaći posve oprečne studije o štetnosti i/ili korisnosti kave. Osvijestimo i činjenicu jake marketinške promocije različitih napitaka na bazi kave kojima se konzumacija potiče i naprosto čini opće prihvaćena, čime se imputira podrazumijevajuća činjenica da je kava sjajan napitak za sjajan dan. O drugoj strani priče tj. djelovanju kave eventualno svjedočimo u nekoj površnoj temi beauty magazina aludirajući na ovisnost koju stvara ili kroz reklame za izbjeljivače zuba kojima je utjecaj kave na bjelinu zuba glavni prodajni adut.

Glavni sastojak kave koji izaziva polemiku njenog utjecaja na zdravlje jest alkaloid kofein. Sama definicija alkaloida govori (ili upozorava) da su to organske molekule koje sadrže dušik, više poznate zbog svog farmakološkog efekta na ljude i životinje. Kako bismo osvijestili koliko je moćan alkaloidi kofein važno je naglasiti da spada u grupu alkaloida koji se često upotrebljavaju u medicini kao analgetici i anestetici tj. spada u grupu alkaloida u kojoj se nalaze morfij, kokain, atropin i kinin.

Kofein iz kave neupitno utječe na opterećenje srca i krvnih žila zbog stežućeg/konstrikcijskog djelovanja, zbog svog kiselog pH provocira lučenje želučane kiseline, remeti prirodan ciklus budnosti i spavanja, u većim dozama izaziva drhtanje ruku, nervozu, proljev, smanjuje finu motoričku koordinaciju, izvlači kalcij i željezo iz organizma. Ovisnost o kavi ponekad je tolika da se tijelo bez kave više ne može probuditi. Kako je kofein jak diuretik, izvlači vodu iz tijela (sjetite se uz kavu piti i vodu). Znakovit je i podatak da kavu Međunarodni olimpijski odbor tretira kao uvjetnu drogu, tj. tretira kao doping (limitira nalaz u mokraći natjecatelja).

Kako sam prije u tekstu i navela – pronaći ćete i posve oprečna istraživanja o kavi i kofeinu, i paradoksalno, ona afirmativna bit će posve točna, no maskirat će činjenicu o dobrobiti kave/kofeina samo pri konzumaciji za povremene (zdravstvene) potrebe kao i činjenicu o raznovrsnoj manipulaciji na kvalitetu i sastav kave koja se danas na široko konzumira.

Ono što me kao ultimativnog pobornika autentične i što manje procesirane hrane zabrinjava je denaturalizacija kave kroz masovnu uporabu raznih instant napitaka na bazi kave u kojima je od svega najmanje zastupljena upravo kava! Istraživanje njemačkog 'Stiftung Warentesta-a' pokazalo je da u instant napitcima može biti i do 60 posto šećera ili konkretno rečeno u šalici od 200 ml napitka nalaze se četiri kocke šećera. Sadržaj zrna kave u njima je minimalan, a koristi se uglavnom kava lošije kvalitete. Većina korisnih sastojaka gubi se tijekom obrade. Osim šećera u instant prahu nalaze se glukozni sirup, grozomorni E-aditivi i umjetne arome koje daju ukusan okus ali nula doprinosa bilo kojoj drugoj korisnoj posljedici konzumiranja kave.

Sada sam zaista dosta napisala o razlozima zašto potražiti raznovrsniji (i zdraviji) početak dana nego nam to kava pruža, pa je red da budem i konstruktivna u prijedlozima. Slijede 5 top namirnica koje mogu zamijeniti kavu i pružiti nam cjelovitu dobrobit za užitak, razbuđivanje, energetski šut i zdravlje.

BROJ 1 ZAMJENA ZA KAVU – ZELENI ČAJ, ALI PRAVI ZELENI ČAJ!

U pravom zelenom čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi. Kofein u kavi rastvara se već u želucu, dok onaj iz čaja najvećim dijelom razgrađuje crijevni sok. Tanini čaja djeluju na sporije primanje kofeina, pa kofein iz kave u krvotok stiže naglo, dok taj proces kod čaja teče mirnije. Naime, djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5 do 10 minuta, a nestaje za 30 minuta, dok kod čaja dostiže vrhunac nakon 40 minuta i nestaje nakon 70 minuta. Kako postoje crni i zeleni čajevi česta je zabuna i nedoumica o porijeklu tih vrsta. Osnovna razlika između crnog i zelenog čaja je u tome što crni čajevi nastaju izlaganjem zelenih listova oksidaciji i fermentaciji što uzrokuje tamniju boju, dok zeleni čaj ne smije fermentirati,  no i crni i zeleni čaj dobivaju se od iste biljke.

Zeleni čaj dobiva se od mladih zelenih listova biljke čaja koji se neposredno nakon berbe podvrgavaju procesu parenja (kako bi se neutralizirali enzimi koji potiču fermentaciju). Parenjem listova zadržava se njihova prirodna zelena boja, a vlaga se iz lišća uklanja valjanjem na grijanim trakama. Konačni proizvod dobiva se prešanjem i sušenjem čime se postiže optimalna količina vlažnosti.

Od 70-tih godina medicinska istraživanja su pokazala da ljudi koji piju pravi zeleni čaj unose dodatnu zaštitu od degenerativnih poremećaja (karcinomi, srčanih problema, infekcije itd.). Rezultati istraživanja nesumnjivo su dokazala da zeleni čaj: štiti od srčanih bolesti regulacijom kolesterola, neutralizira oksidaciju tkiva i oštećenje imunog sistema, prevenira preobražaj zdravih stanica u kancerozne, zadržava rast i formiranje tumora, reducira rizik nastanka  oštećenja tkiva

Sastojci zelenog čaja imaju sposobnost neutralizacije bakterija koje uzrokuju razne bolesti uključujući pneumoniu, koleru, dizenteriju i trovanje hranom, a da pri tom ne oštećuju "prijateljske", organizmu potrebne bakterije. Moćni sastojci zelenog čaja inhibiraju djelovanje virusa (gripe, herpes simplexa, polia, čak i virusa HIV-a) prevenirajući njihovo “ubacivanje” u stanice.

Kako zeleni čaj, od ostalih vrsta čaja, sadrži mnogo veći postotak katehina, klorofila, minerala i vitamina pomaže u smanjenju stresa i povećava osjećaj smirenosti, a iznimno je preporučljiv za snaženje organizma kod svih vrsta degenerativnih bolesti pa i kod karcinogenih promjena. Vrijedi podsjetiti i na još jedno vrijedno svojstvo zelenog čaja – supresivnom djelovanju na apetit i ubrzavanju metabolizma. Preporuka za izbor zelenog čaja – kupite one skuplje varijante, obavezno  s oznakom organskog uzgoja, pakirane u neprozirnu ambalažu (nikako jeftine varijante papirnatih kutija), a prvenstveno sencha, hoicha ili genmaicha zeleni čaj u specijaliziranim trgovinama.

BROJ 2 ZAMJENA ZA KAVU – MAGIČNA I MOĆNA GUARANA!

Guarana je zimzelena je biljka koja uspijeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od djetinjstva, zajedno s majčinim mlijekom, te je ona sastavni dio njihove prehrane. Svoju dugovječnost povezuju s guaranom, koju nazivaju "eliksirom dugog života". Amazonski domoroci smatraju guaranu kao hranu i lijek koji čini ljude jakima i otpornima do poodmakle dobi, a ženama daje ljepšu kožu, koju čini dugotrajno mladom i elastičnom. Djelatna komponenta, alkaloid guaranin, je gotovo identična kao kofein, ali se mnogo sporije apsorbira u krvotok i zbog toga ima veći, ravnomjerniji i ugodniji osjećaj te izostankom negativnih učinaka svojstvenih za kavu, kao što su lupanje srca ili ubrzan puls. Guarana povećava razinu energije i tjelesne izdržljivosti, održava budnost, poboljšava pamćenje, cirkulaciju krvi, stimulira metabolizam i djeluje kao antioksidans.

Guarana se u specijaliziranim trgovinama može pronaći u potpuno prirodnom i neprerađenom obliku usitnjena u prah, i kao takva ima pozitivne učinke na organizam. Primjena guarane na svako-jutarnjoj bazi je zaista laka – zašejkajte pola žličice praha sa čašom biljnog napitka/mlijeka i omiljenog voća (primjerice sjajno paše s bananom) – takav šejk često može biti i nutritivno cjelovit doručak (posebice ako se u isti doda žlica usitnjenih orašastih plodova, proteina konoplje ili hladno prešano ulje).

BROJ 3 ZAMJENA ZA KAVU – TOP BILJKA OVOG DESETLJEĆA - MACA PRAH!

Maca je otporna korjenasta biljka porijeklom iz Južne Amerike, koja je zbog svojih svojstava poznata i kao "ginseng s Anda". Jedna je od najpotentnijih 'supernamirnica' na zemlji, a zbog velike popularnosti i boom-a zanimanja smatram ju top biljkom ovog desetljeća. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost. Kada je bitka završila, uskratili su im macu zbog njezinog svojstva da snažno pojača libido.

Njen korijen je stoljećima za domoroce izvor snage i plodnosti. Nakon konkvistade, Španjolci su macu donijeli u svoju domovinu, upoznavši tako i Europu s ovom biljkom. Bogat je prirodni izvor vlakana i tradicionalno se koristi za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Može snažno djelovati na otpornost organizma i opskrbu energijom pa je omiljena među sportašima i svima izloženima pojačanom psihičkom ili fizičkom naporu.

Redovito konzumiranje mace pogoduje imunološkom sustavu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne teškoće. Njezina sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma priskrbila joj je nadimak 'pametne biljke' ili kako se to znanstvenim rječnikom naziva adaptogena biljka. Adaptogene biljke pomažu boljoj prilagodbu organizma, ne djeluju ciljano na neki organ ili određenu bolest nego uspostavljaju ravnotežu cjelokupnog metabolizma. Svaki čovjek, ovisno o nasljednim faktorima i uvjetima života, ima svoje 'rezervne mogućnosti'. Regenerirajuće mogućnosti su određene rezervne mogućnosti, koje se stalno troše na održavanje ravnoteže između organizma i sredine. Svakom godinom život postaje sve intenzivniji i zasićeniji i nažalost, granice mogućnosti organizma, njegove sposobnosti da se regenerira štetnim djelovanjima okoline, često bivaju prekoračene, što dovodi do smanjenja radne sposobnosti, zamora, čestih oboljenja i prijevremenog starenja. Adaptogeno svojstvo omogućuje regeneraciju šireg aspekta čiji je rezultat formiranje stanja povišene otpornosti organizma, bez obzira o kojem se štetnom faktoru radi – fizičkom, kemijskom, biološkom ili socijalnom.

Kao adaptogen, maca povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti Primjerice, ako vaš organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će podići njegovu proizvodnju. Suprotno, ako je određenog hormona previše, maca će usporiti njegovo stvaranje.
Zbog svog orašasto-gorkastog okusa maca i okusom može zadovoljiti nepce željno okusa kave, a njena primjena vrlo je slična onoj opisanoj za guaranu.

BROJ 4 ZAMJENA ZA KAVU – LIBIDO I ENERGIJA IZ MEDICINSKE GLJIVE CORDYCEPS!

Moja omiljena medicinska gljiva koja raste u visokim planinama jugozapadne Kine i Tibeta. Kliničkim ispitivanjima potvrđeno je da cordyceps, već od davnina poznat kao afrodizijak, povećava libido i u muškaraca i u žena. Poboljšava biosintezu hormona kortizola, testosterona i estrogena čija se proizvodnja u organizmu inače smanjuje s dobi te dovodi do slabljenja spolne moći i želje. Pritom nema štetnih nuspojava koje mogu imati uobičajeni lijekovi za impotenciju. Cordyceps se tradicionalno u Aziji koristio za poboljšanje ženske i muške plodnosti, štiti bubrege od oštećenja te liječi upale, loše funkcioniranje i zatajenje rada bubrega.

Pomaže u detoksikaciji jetre, kod fibroze i ciroze te problema uzrokovanih hepatitisom, pozitivno djeluje na raspoloženje, koristan je u liječenju umora i različitih vrsta depresija. Regulira lučenje inzulina, sprečava hiperglikemiju i pomaže u liječenju svih vrsta šećerne bolesti. Koristi se protiv kašlja, za probleme sa sluzi, protiv otežanog disanja, astme i u liječenju kronične opstruktivne plućne bolesti. Dosadašnja istraživanja pokazuju učinkovitost u tretmanu protiv raka jer zaustavlja rast, podjelu i razmnožavanje zloćudnih stanica u tijelu, a ima i antiupalna svojstva -  dokazana je njegova učinkovitost kod reumatoidnog artritisa.

Cordyceps se na tržištu nalazi u obliku kapsula u kojima se nalazi prah liofiliziranog micelija, a obzirom na preplavljenost tržišta gljivama porijeklom iz Kine, osobno najviše povjerenja imam u Cordyceps kojeg proizvodi jedan od najpoznatijih mikrologa na svijetu Paul Stamets, pionir ekološkog uzgoja gljiva i autor brojnih knjiga koje se smatraju udžbenicima s ovog područja, kojeg sam i osobno mogla upoznati i podosta naučiti o stanju i razlikama u kvaliteti na tržištu medicinskim gljivama. Prah iz 2 kapsule cordycepsa najčešće pomiješam sa čašom biljnog napitka kojeg obogatim žličicom kakaa ili rogača u prahu. I da, najviše pomaže za jutarnje razbuđivanje.

BROJ 5 ZAMJENA ZA KAVU – ZELENI SOKOVI!

Koliko god dosadni bili svi oni koji forsiraju zelene sokove ujutro umjesto kave – moram dati svoj glas za ovu preporuku. Samo biljni svijet je u svojim zelenim lisnatim dijelovima u stanju pretvoriti sunčevu svjetlost u hranu za sva živa bića. Život biljaka ovisi o svjetlosti, naš život ovisi o biljnom svijetu i plodovima. Radi velikog udjela kisika u klorofilu i visokom udjelu minerala i bjelančevina, zeleni dijelovi biljke su jako korisna i važna hrana. Ali više od svega u zelenim biljkama imamo savršenu vodu, ili ono što vodom nazivamo. Savršeno spremište životne energije, u znanosti kažu i slobodnih ili slabo vezanih elektronskih oblaka. Uključimo li u našu svakodnevnu prehranu jednu čašu soka i jednu salatu, možemo održavati naša tijela vitalnim i zdravim.

Svakako pri kombinaciji kašastih sokova treba malo pripaziti na kombinacije voća i povrća jer je voće lako probavljivo, dok većina povrća u sebi sadrži škrob, koji se probavlja duže. Zbog kombiniranja takvih nekompatibilnih namirnica hrana duže ostaju u želucu, što može uzrokovati fermentaciju, nadutost, plinove i ponekad zatvor.

Ali iz ovog pravila postoji jedan izuzetak, a to je zeleno lisnato povrće. Ono ne sadrži škrob i može se lako kombinirati ne samo sa voćem, nego i sa bilo kojom drugom vrstom hrane zbog čega se jako  naglašava prednost zelenih (kašastih) sokova.

Zeleni sokovi posebice pripremljeni s potočarkom, blitvom ili rikolom poboljšavaju alkalizaciju organizma ali i zbog bogatstva klorofila snažno ga detoksiciraju, time poboljšavaju probavu, izgled kože, kose i noktiju, daju potrebnu energiju i osvježenje, mogu pripomoći prirodnoj regulaciji težine, time utjecati na bolje raspoloženje, a da pri tome daju tijelu sve neophodne nutrijente. Zeleni kašasti sokovi postali su popularni promocijom kroz jednu od najviše prodavanih knjiga o prirodnoj prehrani 'Zeleno za zdravlje' Viktorije Boutenko, u kojoj se ističe da je zeleno lisnato povrće savršena hrana za čovjeka, sprečava starenje stanica, time pomaže borbi protiv karcinoma, normalizira probavu, poboljšava pamćenje, bistrinu uma i koncentraciju.

Osim pranja blendera na kojeg ćete utrošiti nešto vremena, sa svime ostalim bit ćete na dobitku makar konzumirali zelene sokove samo jedan puta tjedno. Moram priznati da zbog pranja blendera, češće ujutro smućkam prah zelene magme, napitka kojeg pijem redovno već 15 godina te sam si i osobno dokazala učinkovitost klorofila za jutarnju stimulaciju energije.

Namjerno nisam pisala o zamjenama za kavu na bazi prženih žitarica poput ječma, zobi  i raži koje se često obogaćuju cikorijom, smokvom ili žirom. Činilo mi se isto kao opće znanim pa mi je cilj bio pridonijeti nekim novim trendovima/idejama/namirnicama kojima sve više svjedočim profesionalno se baveći organskim proizvodima. Nadam se da će dio preporuka biti prihvaćen i degustiran na osobnu ili opću dobrobit i veselje. Naravno svi oni koji imaju osobno iskustvo ili mišljenje drugačije – zaista su dobrodošli, svi smo mi ionako unikatna remek djela za koje ne postoji copy/paste idealna formula već se ista definira osobnim istraživanjem i iskustvom.

U zdravlje Tebi, drago biće iza monitora!

student financial help center