Žana Hinek: Bo(m)bice

Napisao  Pročitano 6438 puta

Kada se govori o hrani postojala su i postojat će različita mišljenja o zdravoj i nezdravoj hrani, boljim ili lošijim prehrambenim odabirima.Argumentacije o prednosti različitih stilova prehrane ili pripreme hrane te prehrambenim navikama uopće, postaju uobičajena tema većine komunikacijskih kanala ali i svakodnevnih razgovora. Usprkos tome bolest je svuda oko nas, a potraga za panaceom (univerzalni lijek za sve bolesti) se nastavlja.
 
Profesionalno se bavim tržištem 'zdrave' hrane već 20 godina i u njima sam svjedočila mnogim potragama za dostizanjem savršenog zdravlja balansiranom prehranom, mnogim metodama, dijetama i trendovima koji su zaživjeli (ili kako došli tako i prošli) u našem okruženju. Jedan zaključak nametnuo se u tome svjedočenju – jedinstvenog recepta za postizanje potpune homeostaze kroz prehranu, primjenjivog za sve, još uvijek nema, stoga je nužno osobno iskustvo i vlastito istraživanje što je našem (cjelovitom) biću potrebno u danom trenutku. Paradoksalno se, također može primijetiti, da se trendovi u prehrani kreću obrnutim smjerom od tehnološkog razvoja suvremenog življenja.

Da bi mogli preživjeti, naši su preci pronalazili i sakupljali hranu u prirodi, te se može reći da su više od 2 milijuna godina slijedili određene prehrambene navike. Smatra se da je priprema jela i obroka započela prije više od 500.000 godina, a najstariji pronađeni opisi hrane i jela, kao i djelovanja istih na zdravlje opisani su od starih Egipćana, a potječu iz 3200. godine pr.Kr. A danas zapravo ponovno otkrivamo interes za (takvu) prehranu na samom početku razvoja čovjeka, kada je čovjek hranu donosio iz lova ili je za prehranu skupljao korijenje bilja i bobice. Upravo su bobice tema ovog bloga. Samo što se one danas marketinškim izrazom zovu 'super voće'.

Nesumnjivo se smatra da odabrane vrste bobičastog voća imaju fascinantne nutritivne vrijednosti i antioksidacijski kapacitet, zanimljivost je time veća što su i iznimnog okusa pa pronalaze raznoliku primjenu u suvremenim trendovima zdrave hrane. Samo neke od popularnih vrsta voća koje se svrstavaju u ovu kategoriju su: acai, aronija, borovnica, goji bobice, brusnica, kupina, peruanska jagoda itd. Iako egzotičnog imena, koje do nedavno nismo ni znali da postoji, danas ove bobice postaju redovna namirnica na tanjuru (ili najčešće njihovi dehidrirani prahovi u šejkovima). No, usprkos navali egzota važno je istaknuti da je Hrvatska bogata super voćem koje kod nas ima jaku tradiciju – poput duda, nara, mandarine i uvriježenih kupina, malina, šipka i borovnica. Te biljke 'prirodno' rastu samoniklo, ali danas i kao kultivirane, pitome vrste. Sočni i ukusni plodovi obiluju famoznim pigmentima antocijanima iz skupine bioflavonoida iznimnog antioksidativnog učinka.

Također su izvor vitamina, minerala, fenolnih spojeva, vlakana, a  spomenuta intenzivna boja važna je prednost (bobičastog) super voća. Tamnijom bojom voća proporcionalno raste sadržaj blagotvornih pigmenata pa se tamno ljubičasto i crveno voće stavlja na sam vrh namirnica s povoljnim učinkom na ljudsko zdravlje. Smatra se da boje hrane nose različite energetske vibracije, a one se odražavaju na naše zdravlje. Unošenjem hrane različitih boja u pravilnim omjerima uspostavit ćemo ravnotežu u tijelu, umu i emocijama. Tako je upravo ljubičasta boja jedna od nedostajućih u našoj prehrani, a ona ima vrlo brzu vibraciju koja potiče kreativnost i spiritualnost. Pigmenti su tvari koje imaju ulogu u imunološkom sustavu biljke omogućujući joj da sazrije na suncu, te da se istima obrani od pretjeranog isušivanja nježne pulpe.

Nadalje, bobičasto voće sadrži i vitamine s antioksidativnom aktivnošću, posebice važne vitamine C i A ali i željezo, kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu, te pregršt fitokemikalija. Ipak, u cijeloj priči o bobičastom voću upravo je najzanimljiviji je njihov antioksidativni potencijal koji im je i donio pridjev supervoća. O povoljnim učincima antioksidansa na ljudsko zdravlje ispisani su brojni radovi, a vrijedna je informacija da razni antioksidansi djeluju sinergijski pružajući nezamjenjivu zaštitu od karcinoma i brojnih degenerativnih bolesti današnjice. Zbog anti-ageing učinak antioksidansa ovo, posebice tamnije voće, se danas koristi u energetskim eliksirima za opći boljitak. Mjera kojom se označava antioksidativni kapacitet je ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Što je ORAC viši, smatra se da je antioksidativni kapacitet određene hrane izraženiji, a na vrhu liste namirnica s najvišim ORAC vrijednostima se upravo nalazi razno bobičasto voće. Bez pretencioznih natpisa o pojedinom voću i njegovim super moćima, slijede osnovni opis danas najčešće korištenih bobica u suvremenim trendovima prehrane.

Brusnice

Brusnice sadrže prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Zahvaljujući bioflavonoidima, mogu spriječiti pojavu infekcija urinarnog trakta. Sadrže proantocijanidin zaslužan za sprječavanje prianjanja bakterije E. coli na stijenke mjehura i njezinog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, a prevencija su za bolesti srca i krvnih žila. ORAC vrijednost za svježe brusnice je 9.090, a za nezaslađeni sok 1.452. Što je ova vrijednost veća, hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.

Açai

Zahvaljujući visokom sadržaju antocianina (pigmenta koji se nalazi i u crvenom vinu), acai bobice su jedan od najjačih antioksidansa u svijetu (102.700 bodova prema ORAC ljestvici). Bogate su kalijem, bakrom, magnezijem, vitaminima B-skupine, vitaminima C, A, D i E, vlaknima, zdravim nezasićenim masnim kiselinama, omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima. Idealna količina ugljikohidrata koju sadrže donosi čisti oblik energije, dok vlakna poboljšavaju probavu. Acai podiže razinu energije, poboljšava probavu, jača imunološki sustav, čisti krvne žile, štiti od kardiovaskularne bolesti, raka i osteoporoze, čisti organizam, održava normalan krvni tlak, pomaže kod mršavljenja, doprinosi zdravlju kose, očiju i kože te poboljšava san.

Aronija

Aronija je voće koje upija radijaciju, štiti jetru i jača imunitet, nalik je ribizu, a okus joj je kiselo - trpak. Otporna je na zimu i mraz pa tako preživljava na temperaturama i do -47 °C, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. Ima jaka antioksidativna svojstva, ORAC vrijednosti su čak 16.062. Zbog visokog udjela antioksidansa te vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Efikasna je i kod niza drugih tegoba. Pomaže u održavanju idealne tjelesne težine.

Goji

Goji bobice su visokoenergetska superhrana s Himalaja. Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“. Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu. Prema ljestvici ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane, goji ima visoku vrijednost od 3.280. Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva poput izuzetno visoke razine vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata. Goji bobice sadrže 19 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih), 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij, više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%), više C vitamina od naranče, kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju, vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama), kompletan spektar antioksidansa karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (važan u zaštiti očiju). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica. Sadrži i esencijalne masne kiseline, potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava te beta-sitosterol koji je protuupalni agens. Beta-sitosterol se također koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i u tretmanu povećane prostate

Lingonberry brusnica

Lingoberry brusnice rastu u drevnim šumama Skandinavije i sjeveroistočne Europe. Izgledom i okusom podsjećaju na brusnice. Vrlo su bogate antioksidansima te se stoga povezuju s prevencijom preuranjenog starenja kože pa čak i prevencijom nastanka karcinoma i dijabetesa. U tradiciji su se koristile zbog svojih protuupalnih i protuvirusnih djelovanja te poticanja proizvodnje crvenih krvnih stanica. S brusnicama dijele ljekovit utjecaj i mehanizam djelovanja na liječenje upala mokraćnog sustava. Novija istraživanja potvrđuju njihovo blagotvorno djelovanje na očuvanje zdravlja krvnih žila i snižavanje visokog krvnog tlaka. Lingoberry brusnice su odličan izvor vitamina A, C i B skupine te kalcija i magnezija. Također imaju izrazito veliku ORAC vrijednost, čak 20.300.

Peruanska jagoda
 
Jedan od najboljih prirodnih izvora antioksidansa. Sadrži visoku količinu vitamina C, vitamina E i vitamina A. Ovi snažni prirodni antioksidansi neophodni su za održavanje dobrog zdravlja. Peruanska jagoda također sadrži bioflavonoide i vitamine B kompleksa, te kalcij, željezo, kalij i fosfor, kao i magnezij i silicij u tragovima. Sadrži i 16% proteina što je vrlo visok postotak za voće. Znanstvena istraživanja pokazala su, da sastavni dijelovi ploda, polifenoli i/ili karotenoidi, pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva. Vrlo je ljekovita i koristi se za liječenje apscesa, kašlja, groznice, upale pluća te dermatitisa.

Crni ribiz

Crni ribiz je prije svega poznat po svojim plodovima, koji se uglavnom koriste u prehrani za izradu sokova i slastica. Plodovi su se koristili i u tradicionalnoj fitoterapiji, ali je njihova upotreba danas u tu svrhu gotovo zaboravljena. U medicinskoj fitoterapiji koriste se listovi, a pupovi mladih listova koriste se za izradu glicerinskih macerata. Plodovi sadrže visoku razinu flavonoida i antocijana, terpene, tanine i vitamin C. Upotreba crnog ribiza kao prirodnog izvora C vitamina poticana je u Velikoj Britaniji tijekom Drugoga svjetskog rata, kad je došlo do nestašice agruma poput limuna, a to se zadržalo do danas. Dobar omjer C vitamina i antocijana pomaže kod tegoba kao što su ispucane kapilare te kao stimulativni napitak. Najčešće se upotrebljava kod probavnih tegoba (proljev, opstipacije) te Chronove bolesti. Sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže gama-linolensku kiselinu koja povoljno djeluje na psorijazu te menstrualne tegobe. Prisutnost balastnih vlakana u plodu pridonosi povoljnom učinku kod inzulin neovisne šećerne bolesti, pa se tradicionalno koristio u prehrani oboljelih od šećerne bolesti. Zanimljivo, sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadrže ulje s visokovrijednom masnom kiselinom, Y-linolenskom kiselinom (GLA), poput ulja noćurka i boražine. Povoljno djeluje kod bolesti kao što su psorijaza te kod bolnih menstruacija. No, ulje crnog ribiza prilično je rijetko na tržištu.

Borovnica

Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visoke razine antocijana, za kojega se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidansa; ORAC vrijednost iznosi 9.621. Obična borovnica (Vaccinium myrtillus) jedan je od najboljih lijekova protiv dijabetesa. Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica daje energiju i pospješuje kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa. Sok od borovnica ima nevjerojatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Zaštitit će stanice urinarnog trakta i pojačat će njihovu otpornost na infekcije. Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu i kod samog liječenja. Moćno antioksidativno i protuupalno djelovanje borovnica pomoći će u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht. Borovnice će potaknuti cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje kod začepljenja nosa i otežanog disanja.

Iznimno je bitno ponoviti da je svaki čovjek univerzum za sebe te da univerzalni lijek (ili namirnica) vrijedi samo za njegov (ili nečiji drugi) sustav. No, i u takvoj potrazi za 'iglom u plastu sijena' – dobro je uz put krijepiti se moćnim malim bobicama kad god da vam se za to  ukaže prilika.

 

 

 

 

Tablica ORAC vrijednosti
(Oxygen Radicals Abosrbance Capacity)

 

 

AÇAI

 

102.700

 

LINGONBERRY BRUSNICA

 

20.300

 

ARONIJA

 

16.062

 

BOROVNICA

 

9.621

 

BRUSNICA

 

9.090

 

CRNI RIBIZ

 

7.957

 

PERUANSKA JAGODA

 

3.874

 

GOJI

 

3.280

Vrijednosti se izražavaju u mikromolima na uzorku od 100g svježih bobica. Suho voće, u istoj količini, ima veće ORAC vrijednosti od svježih.

 

 

 

 

 

 

student financial help center