Semir Osmanagić

Semir Osmanagić

Četvrtu godinu zaredom Mohanđi se vraća Bosanskim piramidama. Ovogodišnje jedinstveno hodočašće pružiće vam priliku da iskusite ovaj arheološki, istorijski i energetski fenomen i boravite u svesti i u neposrednoj blizini Mohanđija - duhovnog majstora iz Indije. Program se održava od 21. do 24. maja 2018. godine.

Fondacija 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' čini pionirske korake u Bosni i Hercegovini na razvoju nekoliko vrsti turizma. Prvo je krenula 2006 godine s arheološkim turizmom, dokazujući da može generirati globalni interes za arheološke lokacije u srcu BiH.

Festival ljetnog solsticija koji će u junu 2018. biti održan u Parku Ravne 2 se bliži. Već nekoliko godina unazad ova proslava se organizuje u Bosanskoj dolini piramida.

Više od dva stoljeća Egiptologije nije rezultiralo odgovorima na najvažnija pitanja: ko stoji iza najveličanstvenijih piramida, megalitnih građevina i najvećih obeliska podignutih na egipatskom tlu? Također, nema naučno provjerljivih dokaza o dobu njihove gradnje, primjenjenoj tehnologiji i svrsi ovih građevina.

 

 

 

Moja prva ljubav, kada je o piramidama riječ, svakako su piramide Maja. Hiljade gracioznih, monumentalnih, građevinski perfektnih piramida krase tlo Centralne Amerike. Pred njima blijede višestoljetni pokušaji službene nauke, predvođene Enciklopedia Brittanicom, da Maje proglase 'neolitskim plemenima'.

Embera domoroci došli su u Panamu iz Kolumbije. Doduše, velika Kolumbija je do početka XX stoljeća obuhvatala današnju Panamu, Kolumbiju i Venecuelu, ali voljom velikih sila nastale su tri države.

Milionska Kartagena u Kolumbiji, na karibskoj obali Atlantika, je tek peti grad po broju stanovnika, u ovoj zemlji na sjeveru Južne Amerike. Ali, njen povijesni značaj daleko prevazilazi današnju demografsku statistiku.

Jamajka ima ikonu prepoznatljivu širom svijeta: Bob Marley. Njegova zvijezda ne tamni, regge muzika jednostavno natjera svakoga na ples.

 

 

 

Moja četvrta stanica u Ohaju dovodi me u Licking County, putem State Route 79, kraj gradića Newark. Najmanje dvije hiljade godina stari, obimni zemljani radovi danas su poznati kao ‘Newark Earthworks’, a najistaknutiji je dio ‘Great Circle Earthworks’.

 

 

 

Ušao sam u gradić Miamisburg u Ohaju. Iz ravnice mi odmah upada u oči vrh konusnog uzvišenja. Nije mi potrebna navigacija nekoliko posljednjih kilometara vožnje. Parkiram kao jedini auto na parkingu.

Stranica 1 od 15
student financial help center