Semir Osmanagić

Semir Osmanagić

Na području američke savezne države Ohio izvođeni su najveći zemljani radovi u historiji Planete. Napokon sam si uspio ispuniti petanestogodišnju želju i obići ta zagonetna uzvišenja. Između predavanja u Filadelfiji i Budimpešti, slobodna sedmica. Za četiri dana, vozim 3.000 kilometara i obilazim četiri najznačajnije lokacije u Ohaju: Seip Mound, Serpent Mound, Miamisburg Mound i Great Circle-Newark Earthworks.

Nedjelja, 29 Listopad 2017 09:26

Semir Osmanagić: Moć Firenze

U Firencu ulazim s pomješanim osjecanjima. S jedne strane, ovaj grad je mjesto rođenja Renesanse koja je zauvijek promjenila kulturološki izgled Europe. Italijanski jezik je ustanovljen prema dijalektu Firence.

Ušće rijeke Arno u Tirensko (Ligursko) more bilo je idealno za gradnju naselja. Prvi tragovi napredne kulture bilježe se u XIII stoljeću p.n.e. Stoljeća nakon toga Pisa je izrasla u moćnu luku, jedinu između daleke Đenove na sjeverozapadu i Ostije na jugu.

Srijeda, 18 Listopad 2017 15:39

Semir Osmanagić: San Marino - San o slobodi

Marin i Leo odlaze s otoka Raba na drugu stranu Jadrana. U toku je bila rekonstrukcija gradskih zidina u Riminiju, koje su uništili pirati iz Liburnije. Spretni građevinci ostaju dugo vremena u Riminiju.

Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2017 20:12

Semir Osmanagić: Izazovi Daorsona

Megalitni zidovi Daorsona, misterija su bez konačnih odgovora. Usamljeni, na vrhu klanca, zarasli u travu, napola uništeni. Državna komisija za nacionalne spomenike bila je vrlo određena:

U drugoj polovini 2017. godine, voditelj projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić nastavlja s intenzivnom promocijom projekta na četiri kontinenta.

Čajkovski je ostavio svjetskom kulturnom nasljeđu svoje simfonije, sonate i balet “Labudovo jezero”, a Sankt Peterburg je svijetu dao Čajkovskog.

Mnogi svjetski stručnjaci, nakon brojnih naučnih istraživanja, proglasili su bosanske piramide za najveće svjetsko lječilište. Među više od 3.000 volontera iz 62 države koji su do sada o svom trošku dolazili u Visoko kako bi “raskopavali najveću svjetsku misteriju”, bila je i Veronika Vrankova iz Slovačke.

Odsjeli smo u Babinom Polju, najvećem mjestu na Mljetu. Šesnaest naselja, ukupno 1.100 stanovnika najjužnijeg i istovremeno najistočnijeg, većeg jadranskog otoka. Ujedno i najzelenijeg, 85 posto otoka je prekriveno šumom.

Najvrijedniji dokument antičkog Egipta ne nalazi se u atraktivnom Nacionalnom muzeju u Kairu. Niti u raskošnim muzejima u Londonu, Parizu, St. Peterburgu ili Čikagu koje krase bogate zbirke artifakata iz faraonskog Egipta.

Stranica 1 od 14
student financial help center