Semir Osmanagić

Semir Osmanagić

 

 

 

Moja četvrta stanica u Ohaju dovodi me u Licking County, putem State Route 79, kraj gradića Newark. Najmanje dvije hiljade godina stari, obimni zemljani radovi danas su poznati kao ‘Newark Earthworks’, a najistaknutiji je dio ‘Great Circle Earthworks’.

 

 

 

Ušao sam u gradić Miamisburg u Ohaju. Iz ravnice mi odmah upada u oči vrh konusnog uzvišenja. Nije mi potrebna navigacija nekoliko posljednjih kilometara vožnje. Parkiram kao jedini auto na parkingu.

Na poziv organizacije “Brahma Kumaris – World Spiritual University”, Mount Abu, proveo sam osam dana u Indiji u državi Rajistan (Radžistan). Ostao sam duboko impresioniran njihovom filozofijom života, duhovnošću, organizacijom, ulozi u lokalnoj zajednici.

Za vrijeme obilaska Arheološko-turističkog parka „Ravne 2“, koji se nalazi u samom podnožju Bosanske piramide Sunca, ispod ulaza u tunelski labirint, 1. decembra ove godine, Semir Osmanagić je igrom slučaja snimio neobični energetski fenome poznat pod nazivom „kuglasta munja“.

Zagonetna i jedinstvena na tlu Sjedinjenih Američkih Država, “Zemljana zmija Ohaja” (Ohio Serpent Mound”) je moje slijedeće odredište. Na platou strme uzvisine, koja je nastala udarom meteorita u dalekoj geološkoj prošlosti, izgrađena je zemljana struktura u obliku zmije.

Na području američke savezne države Ohio izvođeni su najveći zemljani radovi u historiji Planete. Napokon sam si uspio ispuniti petanestogodišnju želju i obići ta zagonetna uzvišenja. Između predavanja u Filadelfiji i Budimpešti, slobodna sedmica. Za četiri dana, vozim 3.000 kilometara i obilazim četiri najznačajnije lokacije u Ohaju: Seip Mound, Serpent Mound, Miamisburg Mound i Great Circle-Newark Earthworks.

Nedjelja, 29 Listopad 2017 09:26

Semir Osmanagić: Moć Firenze

U Firencu ulazim s pomješanim osjecanjima. S jedne strane, ovaj grad je mjesto rođenja Renesanse koja je zauvijek promjenila kulturološki izgled Europe. Italijanski jezik je ustanovljen prema dijalektu Firence.

Ušće rijeke Arno u Tirensko (Ligursko) more bilo je idealno za gradnju naselja. Prvi tragovi napredne kulture bilježe se u XIII stoljeću p.n.e. Stoljeća nakon toga Pisa je izrasla u moćnu luku, jedinu između daleke Đenove na sjeverozapadu i Ostije na jugu.

Srijeda, 18 Listopad 2017 15:39

Semir Osmanagić: San Marino - San o slobodi

Marin i Leo odlaze s otoka Raba na drugu stranu Jadrana. U toku je bila rekonstrukcija gradskih zidina u Riminiju, koje su uništili pirati iz Liburnije. Spretni građevinci ostaju dugo vremena u Riminiju.

Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2017 20:12

Semir Osmanagić: Izazovi Daorsona

Megalitni zidovi Daorsona, misterija su bez konačnih odgovora. Usamljeni, na vrhu klanca, zarasli u travu, napola uništeni. Državna komisija za nacionalne spomenike bila je vrlo određena:

Stranica 1 od 14
student financial help center