REZIME TJEDNA: Svijet alternativnih činjenica i 'mainstream' laži

Napisao  Pročitano 2086 puta

Nakon nešto duže stanke vraćamo se tjednim rezimeima, a ovog tjedna su na redu sveprisutni Trump, kanabis koji polako izlazi iz svakodnevnih okvira i najnoviji novogovorni termin 'alternativne činjenice'.



'Alternativna činjenica' i paralelne stvarnosti

Cirkus je započeo s uvođenjem i forsiranjem termina 'lažne vijesti' koji je za zadatak imao etiketirati sve nepoćudne medije i novinare. Tako su recimo CNN i ostali amnestirani od te etikete unatoč čitavom nizu u najmanju ruku sumnjivih predizbornih anketa, režiranih izvještaja s predizbornih skupova i huškačkih izvlačenja iz konteksta. S druge strane, RT nije dobio mogućnost objave sadržaja na Facebooku tijekom Trumpove inauguracije zbog 'bojazni o lažnim izvještavanjima', a njihovi američki konkurenti prikazivali su čitavo događanje iz njima prikladnih kuteva.

Tako je u medijski spektar izronila složenica 'alternativna činjenica' kojoj se odmah impliciralo da je u pitanju 'laž'. Zanimljivo je da su najveći kritičari tog termina spominjali argument 'izbjegavanja izravnosti' u svakodnevnom govoru, a upravo su oni i posvemašnji krivci za novogovor, dvogovor i političku korektnost. Spin doktori i licemjeri obrušili su se na ovaj termin iako je kao primjer alternativne činjenice iznesen slučaj predizbornih anketa - je li alternativna činjenica jedna jedina anketa koja je predviđala Trumpovu pobjedu ili su alternativni fakti sve ostale koje su davale 1.10 koeficijent na pobjedu Hillary Clinton?

Globalni trend kanabisa

U duboko licemjernom društvu ovakav pojam možda vrijedi uvesti jer očito ima znatno veće okvire nego što se smatra, baš poput lažnih vijesti. Cijela ta zbrka neće utjecati na medije ili političare već najviše na glasače i aktiviste. A aktivizam se polako rekuperira od dvaju izbora pa smo se aktivirali i mi unutar udruge 'Medicinska konoplja'. Održali smo otvoren sastanak sa sljedećim zaključcima - udruga otvara vrata novim članovima, oboljelima i stručnjacima (informacije oko pristupnice i članarine možete pronaći na našem webu). Također pozivamo i svoje članove na stvaranje zajedničke strategije prema ministarstvu zdravlja i promociju našeg modela osobnog i nacionalnog uzgoja konoplje u medicinske svrhe.

Udruga će u 2017. godini revitalizirati pitanja i probleme oko pravnog položaja biljke putem akcija, kampanja i javnog djelovanja, sudjelovati u stvaranju mreže suradnje sa srodnim organizacijama iz Hrvatske i svijeta, te nastaviti s prijevodom studija, članaka i informacija na vlastitom webu, kao i davanjem savjetodavne podrške oboljelima. Osobno sam se zauzeo i za pitanje psihoaktivnih biljki i supstanci - da se stvar pomakne s mrtve točke. Najbolji okviri za tako što bili bi kreacija religijskih šamanskih organizacija koje imaju pravo na legalnu uporabu psihodelika u ceremonijalne svrhe. Takav model bi mogao otvoriti vrata za znanstvene studije o medicinskoj uporabi psihoaktivnih biljki što bi isto tako bio dobar naredni korak.

Tko o čemu, Balkanci o ratu

Svjedoci smo sve veće medijske halabuke oko radikalizacije situacije na Balkanu. Istina, Srbe naoružavaju Rusi i Bjelorusi, mi koketiramo s NATO-om i kupovinom američkog naoružanja, a još nismo vidjeli da netko odbija povećati vlastiti oružani arsenal, unatoč stalnom napominjanju da se nikome ne ratuje. Uvođenje vojnog roka bit će točka na 'i' u ovoj mini-pripremi za nova prekrajanja granica, ubojstva civila i sve tekovine kojima su narodi na ovom geografskom području itekako skloni, samo ne vole na glas o tome govoriti. Ukoliko Putin odluči pooštriti odnose s EU, ovo mu je uvijek prikladno 'bure baruta'.

Trump s druge strane polako ispunjava izborna obećanja, što je prava promjena naspram uvriježenih političara lažljivaca. Slagali se s njim ili ne, to su potezi koje osoba u službi građana treba ostvariti. 'Meksički zid' polako postaje pitanje svih pitanja, a ljudska prava ilegalnih imigranata i narko kartela okosnica rada Soroševih organizacija. No ono što je bilo i ostalo ključ svakako je povećanje poreza na uvoz prema robi iz Kine. Ukoliko se to ostvari, otvara se posve novi front ratovanja - trgovinsko-korporativni okršaj na najvišoj razini. Dok naši političari bespogovorno slušaju druge i za njih će vjerojatno i ratovati, trendovi, špilovi i relacije nepovratno se miješaju...

student financial help center