Vrste i tehnike subliminala. Kako napraviti subliminalnu poruku?

Napisao  Pročitano 4581 puta

Knjigu 'Subliminalne poruke možete kupiti OVDJE, a u ovom tekstu ćee vidjeti različite vrste poruka kroz primjere kao i subliminale nove generacije.W.B. Key tako subliminalne poruke postavlja u šest osnovnih uzoraka:

>> optički reverzibil objekt-pozadina

>> 'embedanje'

>> dvosmislenost

>> svijetla i zvukovi niskog intenziteta

>> tahistoskopski prikazi

>> bljeskanje uz pozadinski zvuk

EKSKLUZIVNI DIO KNJIGE ‘SUBLIMINALNE PORUKE i manipulacija kroz medije i marketing’ – Četvrto poglavlje

Današnji tehničari ujedinjuju više različitih aspekata, naročito zbog funkcije obrambenog mehanizma mozga da percepcije dijeli u objekte i pozadine radi izbjegavanja senzornog preopterećenja. Tipičan primjer je cvijeće iz jedne dječje enciklopedije sa skrivenom porukom 'sex' (na slici) nalik Rubinovim optičkim varkama. 'Embedanje' se koristi za skrivanje jedne slike (ideje) unutar druge, poput 'sexa' ili sličica lubanja, penisa, pentagrama itd. Dvosmislenosti su najčešći očigledni promidžbeni trik poput Nikeovog 'Just Do It' ili nekih seksualnih aluzija s plitkim i vidljivim značenjem. Ostali principi su usmjereni ka glazbi, filmu i logotipovima. 'MR' je danas došao točke u kojoj se bavi isključivo s osam osnovnih potreba ljudske psihe - emocionalnom sigurnošću, priznavanjem vrijednosti, podizanjem ega, kreativnim ispadima, objektima ljubavi, osjećaju moći, spoznajom vlastitih korijena i besmrtnošću. Na njih može utjecati putem podsvjesnih 'napada' na svjesnu percepciju, emocionalne odgovore, nagone, nivoe prilagodbe, verbalne formulacije, pamćenje, obrambene mehanizme percepcije, snove, psihopatologiju i konzumerizam. Kako je nužno zavarati svijest, aktivirati obrambene mehanizme i poruke zatim slati direktno u podsvijest, postoje i načini kako iskoristiti mozak protiv njegovog 'korisnika'. Neke od njih su semantička zasićenost (spomenuli smo 'soundbite' i mantru), 'earworm' (stvaranje beskonačne petlje putem pamtljivih fraza) i osjetilna deprivacija ('otupljivanje' određenih osjetila radi lakše podsvjesne implementacije), a konstantno se razvijaju nove strategije i širi poligoni za plasman.

Gnarls Barkley – Crazy

 

Tehnike sublimiranja kroz godine su postale sve sofisticiranije i zapravo se nalazimo u vremenu kada je zbog napredne tehnologije sve teže uloviti ubačene frameove i ideje. Prva tehnika i iznimno popularan art potez je tzv. 'zrcaljenje' ('mirroring') s uzorom u čuvenom Rorschachovom testu. Švicarski psihijatar Hermann Rorschach 1921. godine kapnuo je tintu na papir, razlio je i dobio simetrične i nedefinirane oblike. Kroz niz pokusa s pacijentima ostavio je deset mrlja koje su izazivale najveći broj istih odgovora. Freudovu psihoanalizu upotrijebio je radi shvaćanja dobivenih rezultata, a rezultat testa je cjelokupna analiza odgovora i ponašanje tijekom testiranja. Slično kao i kod subliminalnih poruka, unatoč tomu što se test svakodnevno koristi u medicinskoj praksi pokret skeptika ga ubraja u pseudoznanost. Gnarls Barkley mrlje je upotrijebio u spotu 'Crazy' uz brojne subliminalne i svjesne implementacije sebe, Sotone i brojnih drugih simbola tijekom izvođenja pjesme. Spot je pokrenuo lavinu korištenja u pop svijetu, kao i napredak u još sofisticiranijem smjeru.

Jay-Z & Kanye West – Niggas in Paris

 

Tako se popularizirala tehnika zvana 'kaleidoskopska zrcaljena slika'. Kaleidoskop je inače cilindar s više zrcala koji izokreće prizore pa se čine gotovo bajkovitima. Stroboskopski kaleidoskop možemo vidjeti u singlu 'Niggas in Paris' i tehnički predstavlja idealan poligon za subliminalne poruke jer povezuje više različitih tipova subliminala. Ovaj umjetnički izbor najčešće se upotrebljava na vizualima albuma i koncerata, te dizajnu web stranica izvođača. Još napredniji pristup bio bi ubacivanje fraktala. To su geometrijski objekti čija je fraktalna dimenzija strogo veća od topološke dimenzije. Drugim riječima, to su objekti koji daju jednaku razinu detalja neovisno o razlučivosti koju koristimo pa je fraktale moguće uvećavati beskonačno mnogo, a da se pri svakom novom povećanju vide neki detalji koji prije povećanja nisu bili vidljivi i da količina novih detalja uvijek bude otprilike jednaka. Najpoznatiji primjeri su T-ravnalo, Tepih Sierpińskog, Trokut Sierpińskog, Julijev skup i Mandelbrotov skup, te se već znaju koristiti u određenim spotovima, no bez nekog unaprijed određenog plana. Osobine beskonačnosti detalja otvaraju jednu posve novu dimenziju za subliminale. Kako ne možemo znati koliku rezoluciju mozak 'fotografira' i obrađuje u jednom kadru, tako ne možemo znati niti minimalnu vrijednost na koju bi se mogle pohraniti skrivene poruke. Ukoliko bi mogli podsvjesno promatrati fraktale u njihovoj stvarnoj prirodi, onda bi subliminalni poligon dobio gotovo nevjerojatne mogućnosti.

Katy Perry & Kanye West – E.T.

 

Magijsku razinu bismo dobili dodavanjem ornamenata. Taj psihodelični i delirijski koncept vidljiv je u filmu 'Poručnik Blueberry' tijekom uzimanja psihoaktivnog kompota Ayahuasce i aktivacije DMT-a. Kako smo ovu molekulu spominjali prilikom razmatranja utjecaja subliminala na epifizu, onda ne čudi što je sve prilično popularno i često upotrebljavano u spotovima. Zamislite samo što bi se dogodilo kada bismo povezali sve do sada navedene skice - Rorschachove mrlje, ornamente, efekt kaleidoskopa, zrcaljenje i fraktale? Ukoliko netko nije patentirao ovu ideju, možda bi je trebalo što prije ovjekovječiti. Taj transcendentalni štih vidimo i u 'floating' efektu, viđenom u singlu Katy Perry 'E.T.', no i u domaćoj produkciji u Severininoj 'Hurem' gdje se želio postići orijentalni 'look'. Ista priča viđena je i u filmu '300' tijekom scene proricanja gdje se za prizor plesa iskoristila podvodna montaža. Kako su sami kadrovi vrlo dinamični, isto tako su potencijalno vrlo zahvalni za subliminalne implementacije. Autor koji na fantastičan način kreira ovakve sadržaje je Talijan Marco Brambilla (Kanyeov 'Power') pa vam preporučam njegov opus. Ako na sve nabrojano dodamo i 'epileptične' bljeskove koji u spotovima doslovno resetiraju mozak, a zakonski su dozvoljeni ukoliko se na njih upozori, onda vas upozoravam na veliki oprez. S obzirom na tehnološki progres, uskoro će jedini način borbe protiv moguće subliminalne manipulacije biti potpuno izbjegavanje snimljenih sadržaja u bilo kojem obliku.

Kanye West – Power

student financial help center