Nova era psihodelika: Treći val psihonauta razbija globalne predrasude

Napisao  Pročitano 6833 puta

Vrlo zanimljiva tvrdnja dolazi iz SAD-a, a razradio ju je portal The Third Wave. Naime, oni smatraju kako se trenutno odvija tzv. treći val psihodelije.Zašto treći? Prvi val trajao je tisućama godina i usko je vezan uz drevne šamanske kulture koje su biljke koristile u medicinske i spoznajne svrhe. Drugi val svakako je kontrakultura Djece cvijeća 60-tih godina prošlog stoljeća i vezana je uz bunt, relaksaciju i nerijetko zlouporabu uz druge narkotike.

Treći val bi po ovoj tezi predstavljao informirane pojedince koji psihodelike rabe u mikrodozama, kreativnim procesima i terapeutskim svrhama, čak i kao svojevrsnu rekonekciju unutar radnog vremena. Današnji psihonauti kao sveti zadatak imaju rebrendiranje psihodelika, njihovo uvođenje u 'mainstream' i medicinsku uporabu.

Kako je zlouporabu nemoguće i iluzorno onemogućiti (zbog čega su prva dva vala naprasno završila), jedino što preostaje je stvoriti okvire za šire informiranje, razbijanje tabua i opuštenu uporabu. Isto tako, prvi val psihodelije opisuju psihodelici poput pejotla i San Pedra, Ayahuasce, gljiva, Iboge, kanabisa i misteriozne some. Drugi val pak karakterizira prvenstveno LSD, a tu su naravno i gljive, Salvia Divinorum, ekstrahirani pejotl i psilocibin.

Treći val nešto je drugačiji. S jedne strane oživljavaju se drevne tradicije poput ceremonija Ayahuasce ili za ova područja svojstvene bunike, mandragore, Jutarnje Slave (LSA) ili velebilja dok s druge korisnici prakticiraju pušenje Čange, DMT-a, konzumaciju disocijativa ketamina ili empatogena MDMA, te uzimanje enormnih količina gljiva koja odvode u posve nove halucinogene platoe poput Kilindi Iyi.

Prvovalne psihonaute odlikuju legendarni šamani, drugi val pak pioniri poput Alberta Hofmana, Timothyja Learyja, Terencea Mckenne i drugih. Treći val polako odlazi ka široj publici, prvenstveno zbog istraživača poput Grahama Hancocka, Ricka Simpsona, Joea Rogana i dr. Taj ulazak u pop sferu stvorio je nužnu okosnicu za povratak psihodelika i halucinogena u medicinsku praksu, prvenstveno na psihičkoj bazi.

Hrvatska i susjedne zemlje kao i po običaju kaskaju za globalnim trendovima i da nema ulja Ricka Simpsona psihoaktivna iskustva bila bi rezervirana za skrivenu uporabu (po nekim ispitivanjima Hrvatska je zapravo visoko po (zlo)uporabi psihodelika), a 'iz ormara' nije izašla praktički niti jedna poznata osoba. Rast scene fizičkih 'boostera' poput kolokvijalnih 'droga' otvara i prostor za eksperimentiranje s psihodelicima, no kako to nije i ne treba biti primarna praksa - već liječenje - očekuje nas doista teška borba za legalizaciju, bilo u religijske (šamanske) svrhe, bilo u zdravstveni sustav. Hrabri pokušaji svakako su skidanja s ovisnosti Ibogom u Sloveniji, kao i makedonska inicijativa za domaći uzgoj kanabisa.

U nastavku pročitajte neke od mojih tekstova kojima sam nastojao probuditi širu javnost u vezi psihoaktivnih supstanci, i naravno - imao silnih problema na svakom poslu kojeg od tada radim. No, netko mora započeti...

Moje iskustvo s Ayahuascom: Psihoterapija i nevjerojatno duhovno putovanje

Moje iskustvo s LSD-jem: Primamljiva linija između rekonekcije i dijabolike koja nije za svakoga

Moje iskustvo s gljivama: Psilocibin je vrstan detektor perfidne duhovnosti

Moje iskustvo s meskalinom: Mistični nadrealizam svuda oko nas

student financial help center