Ratko Martinović: Globalna legalizacija kanabisa - Humanizam ili najveća prijevara i spin?

Napisao  Pročitano 9648 puta

Ako ste se zapitali je li pomalo čudna ova svjetska inicijativa za legalizaciju kanabisa, i to od ekipe koja ga je svojevremeno i zabranila - onda je ovo prava kolumna za vas.Borba protiv vjetrenjača i nekompetentnosti

Zanemarimo sada 'Top Shop' prodajne šale. Neko vrijeme nisam napisao kolumnu za Nexus-Svjetlost pa je bilo vrijeme da se odlučim za tako što, poglavito jer ovaj puta imam vrlo zanimljivu temu. Naime, od 2011. s ekipom ljudi radim na popravljanju slike biljke iz naslova u javnosti. Tako što bi stručnim rječnikom bilo nazvano 'PR'-om, no evidentno je kako je riječ o čistom aktivizmu. Kako mediji na početku nisu željeli imati nikakve veze sa spominjanjem kanabisa u svojim stupcima, temu smo propagirali putem vlastitih medija, konvencija i predavanja. Konvencije su naravno prolazile u vrlo slabom posjetu, poglavito jer je ljudima bilo teško povezivati se s biljkom na javnim mjestima. Sve je štekalo na sve strane, ali nismo odustajali u pionirskim nastojanjima (neću poimence nikoga navoditi, riječ je o prepoznatim pojedincima) te smo nakon velike bitke danas miljama ispred stanja zatečenog na početku.

Iskreno, nisam neki pušač 'trave' - rijetko se kada za to odlučim, najčešće navečer i jednom u dva, tri tjedna, ako i toliko. Nisam ni poljoprivrednik, nemam karcinom, ne radim ulje... No, od početka svoje novinarske karijere zauzimam se isključivo za teme koje su nepravedno pod stigmom javnosti i znanstvene zajednice koja danas ignorira tisuće znanstvenih studija s najprestižnijih sveučilišta svijeta pod očitom spregom i sukobom interesa s političko-interesnim skupinama. Da, naš ministar ne želi 'ni čuti za kanabis', njegova pomoćnica na Mysticu izjavljuje kako 'hrana ne može biti lijek', a ostatak ekipe potiče svoje znanstvene poltrone da sve javno ignoriraju - i kako onda ne izjaviti da je ministar izrazito nekompetentna i nefleksibilna osoba? Jako teško, unatoč tomu što takvo predmnijevanje gađa direktno njegov doktorski ego. Iz tog razloga je još nevjerojatnije da je ova 'opskurna' priča u globalnom pogledu došla do vrhunca.

Od korporacija do korporacija

Kada je prohibitor Harry Anslinger svojedobno zabranio kanabis pod rukovodećom palicom korporacije DuPont, nitko se nije nadao kako će upravo taj korporativni milje jednog dana pokrenuti inicijativu za legalizaciju. Kako je iz meni nepoznatog razloga vrlo popularno kanabis uspoređivati s alkoholom i cigaretama - onda se uvijek kao argument mora navoditi 'da od biljke nikada nitko nije umro'. Iako realno, i medicinski alkohol je odlična stvar kao i organski duhan - problem je more dodataka i otrova dodanih naknadno. Ovo navodim čisto da se kasnije na to mogu referirati. Isto tako, industrijska konoplja (s THC-om u tragovima) zabranjena je samo u korporatističkim sredinama, a Hrvatska je unatoč europskoj opredijeljenosti te zakone prepisala od SAD-a. U Americi se danas odvija gotovo suluda situacija da je legalan 'pravi' kanabis, a industrijski i dalje zabranjen. To je očigledan dokaz da je 'nešto trulo u državi' korporatizma.

Sličan spin mediji predvode s famoznim 'marihuana se može zloupotrijebiti'. S tom logikom se može zloupotrijebiti bilo što, od kuharskog noža do igle - bitna je mentalna sklopka korisnika. A i nije isto 'zloupotrijebiti' kanabis i nož. Što ne znači da ćemo zabraniti noževe... Igre riječi su tako ostale jedini mogući politički razlog nelegalizacije, i to onaj populistički. No problem s kanabisom je taj što ima velike fanove i na liberalnoj i na konzervativnoj strani. Ne znam tko više koristi pozitivne učinke biljke od branitelja s dijagnosticiranim PTSP-om ili pak kapitalistički orijentiranih biznismena. Ali - tu ipak postoji jedan veliki 'ALI'. I on je započeo nakon što se u cijelu priču uključio superkontroverzni George Soros, njegovo 'Otvoreno društvo' i uvijek prisutna 'Rockefeller zaklada'. Tu počinje priča zbog koje je prvotno kanabis i zabranjen - interes.

Prava namjera - GMO kanabis i kemo-kanabionidi

Kada se ova šarena ekipa uključila u legalizaciju kanabisa u Urugvaju, pokrenut je svjetski trend. The Washington Times otkrio je kako se Soros za legalizaciju suptilno brine još od 1994. od kada se pomoću velikog broja vlastitih udruga aktivno bavi financiranjem promocije i stvaranja zakonskih okvira za legalizaciju. Na to je ukupno potrošio gotovo sto milijuna dolara. Jedan od takvih promo članaka bio je 'Top 50 najutjecajnijih korisnika marihuane' koji je poslužio za senzibiliziranje javnosti prema biljci, a u popisu su bili Obama, Clinton, Oprah dok je čak i Soros postavljen na visoko deveto mjesto. Sljedeći korak bio je promocija agende kroz pojedine savezne države koje su danas i legalizirale biljku poput Colorada. Magazin Times već je zaključio kako je samo pitanje dana kada će legalizacija ući u federalne zakone.

Dvije države su biljku kompletno legalizirale, još dvadeset ih želi slijediti trend dok su je ostale ili liberalizirale ili dekriminalizirale. Mediji su zaključili kako je ovo Soroseva najbitnija investicija proteklih godina, bok uz bok s financiranjem 'Occupy Wall Street'. Priča je dobila snagu nakon što je 'njegov' Urugvaj postala prva država gdje je u potpunosti legaliziran kanabis uz državni nadzor proizvodnje (barem zasad i ne računajući Albaniju koja ga nikad nije ni zabranila). 'Rockefeller zaklada' pak javno lobira po drugim državama u Južnoj Americi, a Češku i Rumunjsku su već pridobili u 'tal'. Iako će fanovi zaključiti kako je nebitno tko je sve izlobirao jer za dobre stvari 'cilj ne bira sredstva', ovdje je ključan naglasak na riječ 'dobre'. Slijed toka novca uvijek donese vrlo zanimljive nove okolnosti.

Samo potpuna legalizacija - sve ostalo je 'njihova igra'

Vratimo se na onu raniju referencu. Da citiram sam sebe: 'medicinski alkohol je odlična stvar kao i organski duhan - problem je more dodataka i otrova dodanih naknadno'. I tu dolazi šira slika koja spaja već uobičajenu spiku - interesnu i zavjereničku sferu. Pojačana ulaganja ove ekipe u dvije tvrtke i njihov specifični program govore o čemu se radi. Riječ je o 'Drug Policy Alliance y Open Society Foundation' zakladi Georgea Sorosa i zloglasnom Monsantu, a zajednički program je 'transgenetsko sjeme kanabisa'. Naravno, govorimo o GMO kanabisu. A gdje bi se radili preliminarni usjevi? Pogađate, u Urugvaju. Potpisnik ovog sporazuma je i urugvajski predsjednik Jose Mujica. Tako bi kanabis postao peta velika GMO biljka, brendirana pod Sorosevim patentom. Paralelno se slična priča odvija u Španjolskoj, ali na drugom terenu.

Naime, G.W.Pharmaceuticals unajmila je poznatog promotora i aktivista Dr. Manuela Guzmána da im pomogne u projektu fuzije medicinskih komponenti kanabisa u kemoterapiju. I ne samo to - pojedine tvrtke su počele izdvajati kanabinoide iz biljke i patentirati ih na način da zakonski onemogućavaju korištenje istih van vlastitih lijekova. Problem se pojavio i na aktivističkom spektru - brojni aktivisti su diljem svijeta prešli pod korporativno-farmaceutske skute i govore kontra svojih dojučerašnjih razmišljanja. Kako je jedan od Sorosevih direktora izjavio da je konačni cilj 'Otvorenog društva' (riječ je o Jaminu Shivelyju) 'držati 40% proizvodnje svjetskog kanabisa', jasno je da su prave namjere ekipe iza zavjese isključivo interesne prirode, i to u granicama dosadašnje agende. Jedini svijetli primjer je Češka gdje je za osobnu potrebu dozvoljena sadnja određene količine kanabisa, što automatski dopušta i proizvodnju manjih količina 'Rick Simpson' ulja za vlastite potrebe. No, pod ovakvom čizmom korporatizma ovaj 'propust' će vrlo brzo biti ispravljen. Zaključak ovog teksta je da je jedini ispravan aktivizam za današnju hrvatsku situaciju onaj gdje se eksplicitno zakonski dopušta legalizacija i dozvola vlastite sadnje - sve ostalo je samo ulje na vatru globalne klike!

 

student financial help center