Igor Ognjenović

Igor Ognjenović

Ako imate preko trideset godina, sigurno se Sjećate Bob Geldofa i njegove poznate pjesme 'Why I don't Like Mondays'. Rijetko da ima netko tko nije osjetio depresiju koja nastupa tokom prvog radnog dana u tjednu.

Ponedjeljak, 11 Siječanj 2016 09:45

Igor Ognjenović: Vladanje ljudima uz pomoć zvijezda

Od svog nastanka astrologija je bila povezana s religijskim i državnim institucijama. Prije otprilike 5000 godina na području Mezopotamije tamošnji svećenici pažljivo su promatrali i na osnovu onoga što su vidjeli savjetovali vladare o najprikladnijim aktivnostima vezanim uz upravljanje državom.

Nedjelja, 10 Siječanj 2016 00:00

10. SIJEČNJA (Nedjelja)

Nedjelja – Apolonov dan (bog svjetla i sunca): U drevnom Egiptu ovo je bio Ozirisov dana. Po tradiciji, danas je Izida pronašla njegovo lice nakon što ga je ubio Set i razbacao naokolo komade Ozirisovog tijela. U velškoj tradiciji slavio se Garaint, takozvani plavi bard.

Subota, 09 Siječanj 2016 00:00

09. SIJEČNJA (Subota)

Subota – Saturnov dan (bog tame i iskušenja): U Rimu se danas slavio Janus, bog zore i svjetlosti. Uobičajeno je prikazivan s dva lica.

Petak, 08 Siječanj 2016 00:00

08. SIJEČNJA (Petak)

Petak – Venerin dan (boginja ljubavi i ljepote): U nordijskoj tradiciji danas se štovala Freya, boginja ljubavi i fizičke ljepote. U Njemačkoj se slavila Holda, boginja doma, plodnosti i djece. U Rimu je ovo bio dan posvećen Justiciji, boginji pravde.

Četvrtak, 07 Siječanj 2016 00:00

07. SIJEČNJA (Četvrtak)

Četvrtak – Jupiterov dan (bog vjere i istine): U drevnom Egiptu se slavila Šekmet, boginja koja je hranila duše umrlih. Također se odavala počast i boginji Izidi.

Srijeda, 06 Siječanj 2016 00:00

06. SIJEČNJA (Srijeda)

Srijeda – Merkurov dan (bog znanja i komunikacije): U staroj Grčkoj danas su se obavljale posebne svečanosti kako bi se Perzefona uspješno vratila u ovaj svijet. U drevnom Egiptu se postilo u čast Horusa, boga svjetlosti.

Utorak, 05 Siječanj 2016 00:00

05. SIJEČNJA (Utorak)

Utorak – Marsov dan (bog sukoba i ratovanja): U nekim dijelovima Italije postojalo je vjerovanje kako na ovaj danas vještica Befana dobroj djeci dijeli slatkiše a zločestoj grumene ugljena. U drevnom Egiptu su se slavili Nut i Raet. Nut je bila ljubavnica zvijezda i planeta.

Ponedjeljak, 04 Siječanj 2016 00:41

04. SIJEČNJA (Ponedjeljak)

Ponedjeljak – Lunin dan (boginja noći i mjeseca): U srednjevjekovnoj Europi danas su po ulicama nastupali kostimirani zabavljači, vrlo često obučeni u odjeću suprotnog spola. Nosili su na licima maske i izvodili posebne obredne plesove.

Nedjelja, 03 Siječanj 2016 21:41

Igor Ognjenović: Pravilo primanja i davanja

Još iz biblijskih vremena dolazi nam pravilo koje kaže da ukoliko želimo nešto primiti prvo trebamo davati.

Stranica 1 od 79
student financial help center